Szórakozás

Új sorozat mutatja be, hogy az Arthur-legendák soha nem voltak aktuálisabbak

Sony Pictures Television
Sony Pictures Television
Október 6-án jelent meg Bernard Cornwell Excalibur-trilógiájából készült A tél királya című sorozat első két része az HBO Max-on, a tízrészes sorozat további részei péntekenként ülteti a tévé (laptop) elé azokat, akik odavannak a történelmi dráma sorozatokért, mint Az utolsó királyság és a múltba helyezett fantasy sorozatokért, a Trónok harcával az élen.

A sorozat nem kicsit vállalt, egy teljesen új megközelítéssel mutatja be az Artur-legendát, reflektálva a mai világra. Mert bár vannak benne párbajok, harc, lovak, elképesztően gyönyörű természet és romantika is, alapvetően arról szól a történet, hogyan lehet megtalálni a békét egy széttagolt, egység nélküli sötét világban, mint az a középkori Britannia is volt. Nem csak a külső, ez esetben szász fenyegetéssel kell megküzdeniük, hanem a belső ellentétekkel is, az országrészek nem igazán képesek összefogni a saját túlélésük érdekében sem.

Ahogy a vallás kérdése is központi szerepet kap az elképesztő díszletek között, hiszen ez az az időszak, mikor Merlin és a többistenhívő druida vallás mellett megjelenik a kereszténység, bizonytalanságot teremtve, hogy melyik út vezet a jövőbe és hogy melyik hetelesebb, hiszen Merlin varázslatai sem feltétlen varázslatok, ahogy a kereszt is csak, mint hivatkozási alap jelenik meg a történet elején.

Sony Pictures Television

A sorozat főszereplője, A SHIELD ügynökeiből ismert Iain De Caestecker egy interjúban a sorozat egy másik erényét emelte ki:

„Arthur kifejezetten előrelátó, született vezető, bár úgy gondolom, egyes módszerei, különösen abban a korban, szokatlannak számítottak. Azonban rendkívül ambiciózus tervei megvalósítását illetően, valódi változásokat szeretne eszközölni. Mindenre képes azért, hogy megszabaduljon azoktól a tradícióktól, amelyek nem szolgálják többé az országát, helyettük új módszereket keres.”

Sony Pictures Television

A tél királya azzal kezdődik, hogy Artúr egy vesztes csatából a halott bátyja, Mordred herceg holttestével tér vissza Uther király elé. A király erre olyan haragra gerjed, hogy csaknem megöli törvénytelen gyerekét, Arthurt, Merlin közbeszólására végül „csak” száműzi Dumnoniába. Közben számos veszély fenyegeti a királyságot, és az öregedő Uther már nem biztos, hogy jó döntéseket hoz, ami miatt csak még kiszolgáltatottabbá válik az országa.

A külső veszélyeken túl, további feszültség forrása, hogy hogyan alakul a De Caestecker által eljátszott Arthurnak és legfőbb társainak, Derfelnek (az Engedetlen hősökből Stuart Campbell), Merlinnek (Nathaniel Martello-White – Csalás, Kis fejsze) és Nimuenak (Ellie James – Tönkretehetlek) a viszonya, amit erősen befolyásol egy meghatározó új szereplő belépése a 6. részben.

Galéria
Sony Pictures Television

A sorozat – amit egyébként a Sony Pictures Television leányvállalata, a Bad Wolf Ltd. gyártott –  alapját adó könyvtrilógia és annak azonos című első része magyarul is megjelent (most csak antikvár példányban érhető el magyarul)sőt kedvelt is, hiszen ügyesen vegyíti a valós történelmi tényeket az Arthur-mondák legendáival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik