Szórakozás

Élete végéig kitartó hagyományos izzót halmozott fel egy férfi, mert nem akar LED-esre váltani

Az Egyesült Államokban kivezetik a hagyományos izzókat, egy 25 éves férfi azonban dacol a váltással, több százezer forintnak megfelelő összeget költött már az égőire.

Az Egyesült Államokban augusztus 1-je óta szigorodott a régimódi izzólámpák használata, így előfordulhat hogy már nem is gyártanak majd ilyet az országban.

Egy 25 éves férfi azonban nem akar váltani, megvásárolt 4826 darab izzót, ami számításai szerint 75 évig elég lesz számára – írja a CBS.

Ha 100 évig élek, akkor használom el az összes izzómat

– mondta Kevin Szmyd.

A New Hampshire állambeli Portsmouth-ban élő szoftvermérnök idén nyáron kezdte el komolyan gyűjteni az izzókat, három különféle típusból. Szmyd azt mondta, nincs baja a LED-es izzókkal, de szerinte nem néznek ki jól.

Az Egyesült Államokban technikailag nem tiltották be a hagyományos izzókat, de olyan szabályozást hoztak, ami a villamosenergia-hálózatának modernizálását és az energiafogyasztás csökkentését célozza, és aminek a régimódi darabok nem felelnek, így előfordulhat, hogy nem is fogják gyártani ezeket a jövőben.

Szmyd nagyjából 1700 dollárt (kb. 590 ezer forint) költött közel 5000 izzóból álló készletének felépítésére.

Rengeteg kereskedőt megkeresett, hogy megtalálja az izzókat, illetve kapcsolatba került több fanatikus, izzólámpa-rajongóval is, akik szintén segítettek neki.

Arra a kérdésre, hogy eladja-e valaha egyes izzóit, Szmyd azt mondta, nem valószínű, hogy a szövetségi tilalom miatt 542 dolláros (kb. 188 ezer forint) pénzbírságot kell fizetni az izzók eladásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik