Szórakozás

Kevesen gondolnák, hogy egy tampon is lehet életveszélyes – az influenszert mégis majdnem megölte

A Walesből származó nő szeretné felhívni az emberek figyelmét a toxikus sokk szindróma veszélyeire.

Egy angliai nő majdnem meghalt egy bent felejtett tampon miatt, most pedig szeretné felhívni az emberek figyelmét a toxikus sokk szindróma veszélyeire – írja az ausztrál News hírportál.

A 29 éves Kelsey Foster azóta használ tampont, mióta először megjött a menstruációja, és soha nem gondolta volna, hogy azok potenciális veszélyt rejthetnek magukban (igen, ez az a rész, ahol el lehetne sütni, a „na ettől most elmenekültek a pasik, és nyugodtan beszélhetünk a hüvelygombáról” gyógyszerreklám poénját – de mi maradunk a tárgynál).

Az Instagrammon aktív influenszer korábban is hallott már a toxikus sokk szindrómáról, de úgy gondolta, a tamponok csomagolása mellé helyezett betegtájékoztatóval csak a kötelező törvényi köröket futják le a gyártók, és fel sem merült benne, hogy akár őt is érintheti ez a ritka betegség.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kelsey Foster (@kelseylfoster) által megosztott bejegyzés

Kelsey Foster épp a fürdőszobába tartott, mikor érezte, hogy valami „kilyukad” benne, majd egy tampon hullott a földre – holott az egygyermekes anya ekkor már hetek óta nem menstruált. Az influenszer azonnal elvitte az orvosaihoz a tampont, akik megállapították a betegség jelenlétét, és elkezdték a nő kezelését. (Ahogyan arról egy előző cikkünkben részletesen beszámoltunk, toxikus sokk szindróma esetén egy a hüvelyben található baktérium által termelt méreganyag okozhat vérmérgezéses tüneteket.)

Rengeteg szégyenérzet és megbélyegzés övezi a menstruációról való beszédet, ami azt jelenti, hogy az olyan állapotokról, mint a toxikus sokk szindróma, egyszerűen nem beszélnek. Ez egy halálos állapot, és a szervezeted 24-48 órán belül leállhat. Ez nem vicc. Meg kell szüntetnünk a szégyenérzetet, mikor menstruációról, tamponokról és az ehhez köthető dolgokról beszélünk. A toxikus sokk valós, halálos és sokkal gyakoribb, mint gondolnánk.

– idézi a nőtől a News.

Bár Foster nem érti pontosan, hogyan felejthette bent ennyi ideig a tampont, azt elárulta, hogy azokban a hetekben epehólyag problémák miatt gyakran járt kórházba, és valószínűleg az őt ért stressz és alváshiány okozta a menstruáció alatti rutinmozdulat elmulasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik