Szórakozás

Az elhagyott állatkerti ketrecében töltött 5 hosszú év után társasága lett „a világ legmagányosabb oroszlánjának”

A 15 éves Ruben egy örmény magánállatkertben raboskodott, ahol a bezártság és a magány annyira megviselte, hogy még a hangja is elment.

Egy elhagyott örményországi privát állatkertben öt évig magára hagyott oroszlán végre új életet kezdhet egy dél-afrikai menhelyen. Az Animal Defenders International (ADI) állatmentő szervezet szerint a 15 éves Ruben volt az egyetlen megmaradt állat az öt évvel ezelőtt bezárt örményországi magánállatkertben. A bezárt állatkert többi állatának már korábban sikerült új otthont találni, Rubennek azonban nem.

Így a People magazin beszámolója szerint szegény állat egyedül töltötte az elmúlt öt évet a betoncellájában, ahol az alultápláltság és a bezártság miatt nemcsak a mozgásképessége romlott le nagyon, hanem a hangját is elvesztette.

Az oroszlánok a legszociálisabb állatok a nagymacskák közül, a vadonban családi falkákban élnek. Így Ruben számára bizonyára lesújtó lehetett, hogy nem volt semmilyen kapcsolata vagy kommunikációja más oroszlánokkal

– nyilatkozta Jan Creamer, a nemzetközi állatmentő szervezet elnöke.

Szerencsére „a világ legmagányosabb oroszlánja” az ADI és a Qatar Airways Cargo révén megfelelő segítséget kapott. A légitársaság áruszállítással foglalkozó leányvállalata ugyanis megszervezte Ruben mintegy 8400 kilométeres útját Örményországból az ADI Dél-Afrikai Köztársaság Szabadállam nevű tartományában található vadvédelmi központjába.

Az augusztusi repülőút óta Ruben már kezdi megszokni új otthonát, ahol az oroszlánok természetes élőhelyéhez hasonló körülményeket biztosítanak neki. Az állatmentők abban bíznak, hogy a ragadozó a 185 hektáros menedékhely területén megfelelően felépülhet majd a magányos évek után.

Az új otthonnal pedig új társakat is kapott Ruben, hiszen összesen 32 mentett oroszlán és tigris várta Dél-Afrikában.

„Ruben tényleg bajban volt, amíg a Qatar Airways Cargo nem lépett közbe. Az ADI december óta finanszírozta az Örményországban való ellátását, és amikor nem találtunk számára repülőjáratot, attól tartottunk, hogy ott ragadhat” – fogalmazott fel Creamer.

A szervezet tájékoztatása szerint az oroszlánt először egy pretoriai állatorvosi klinikán vizsgálták meg, a menhelyen pedig rámpákkal és védőkorlátokat szereltek fel az új élőhelyén, hogy biztonságosan mozoghasson, amíg visszanyeri mozgásképességét.

Ruben állítólag már el is kezdte visszanyerni a hangját a reggeli üvöltései például egyre hangosabbak, ahogy folyamatosan nyeri vissza az önbizalmát.

„Látni, ahogy először sétál a füvön, ahogy hallja a saját fajtársai hangját, ahogy az afrikai nap a hátára süt, mindannyiunknak könnyeket fakasztott a szemeiben” –  mondta Creamer hozzátéve, hogy Ruben viselkedése az elmúlt pár hétben teljesen megváltozott, és már nem fél.

„Az elszántsága, hogy járni akar, inspiráló. Ha megbotlik vagy elesik, csak összeszedi magát és megy tovább. Nem kevesebb, mint hősies. Hihetetlen, de már néhány nap alatt javult a mozgása. Tudjuk, hogy hosszú út áll még előtte, és folyamatos állatorvosi kezelést igényel, de az új életének kezdete nem is lehetne jobb” – tette hozzá Creamer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik