Szórakozás

Fotózkodni akart Firenze híres szökőkútján, de véletlenül meg is rongálta a 16. századi műemléket egy német turista

Giuseppe Greco / REDA&CO / Universal Images Group / Getty Images
Giuseppe Greco / REDA&CO / Universal Images Group / Getty Images
A város polgármestere még egy biztonságikamera-felvételt is megosztott a Neptun-kutat megrongáló fiatalemberről.

A hétvégén egy turista felmászott az olaszországi Firenzében található híres Neptun-kútra, hogy a társai egy fotót készíthessenek róla a szobor mellett állva, de az akció közben sikerült letörnie egy darabot a római istent ábrázoló műemlékről – számolt be a Business Insider.

Dario Nardella, Firenze polgármestere hétfőn – a korábban Twitternek nevezett – X-en egy biztonsági kamera által készített videófelvételét és a rongáló egyik társa által készített fotót is megosztott a fiatal vandálról.

A Neptun-kutat még a 16. században építették a Medici-ház egyik tagjának és egy osztrák főhercegnőnek a házassága alkalmából, és legutóbb 2018-ban esett át teljes felújításon.

Nardella a bejegyzésében azt írta, hogy a férfit a térfigyelő kameráknak köszönhetően azonosították. Illetve azt is hozzátette a pontos számok meghatározása nélkül, hogy a fiatalembernek jelentős pénzbírságot kell majd fizetnie.

„A kulturális örökség elleni vandalizmusra nincs mentség” – háborodott fel a városvezető.

A firenzei önkormányzat pedig azt közölte, hogy az elkövető egy 22 éves német turista volt, akinek a fel- és lemászás alkalmával is sikerült kárt okoznia a szökőkútban összesen 5 ezer euró – azaz 1,9 millió forint – értékben, amit majd meg is kell térítenie a városnak.

Tommaso Muccini, az emlékmű karbantartásáért felelős Palazzo Vecchio szakembere a La Nazione című olasz lapnak elmondta, hogy az UNESCO világörökségi listáján szereplő szökőkút érzékelői nem riasztották a hatóságokat, amikor a turista belépett a vízbe, ami valószínűleg azért történhetett meg, mert a a vandál a szökőkút megvilágítását biztosító reflektorok előtt haladt el, ami interferenciát okozott az érzékelőkkel. Azonban a riasztó megszólalt, amikor a turista kilépett a szökőkútból.

Az építész emellett azt is hozzátette, hogy az ilyen esetek megelőzésére az érzékelőket is frissíteni fogják az októberre tervezett karbantartás során, amikor egyébként a mostani károkat is ki fogják javítani.

Idén nyáron számos hasonló eset fordult elő Olaszországban: augusztusban például egy Rómába látogató turista gondolta jó ötletnek a kulacsát a Trevi-kútból feltölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik