Szórakozás

Kitüntette Joe Biden a pilótát, aki a vietnami háborúban megtagadta a parancsot

Jim Watson / AFP
Jim Watson / AFP
Az Egyesült Államok legmagasabb ragú katonai kitüntetését, a Becsület érdemérmet (Medal of Honor) adományozta Joe Biden elnök a 81 éves Larry Taylor századosnak, aki 1968-ban, a vietnámi háborúban megtagadta egy parancs végrehajtását.

Larry Taylor pilótaként egy Cobra helikopterrel repült a vietnami háborúban. Egy alkalommal a kapott parancs ellenére egy tűzharc közepére irányította a gépét, hogy megmenthesse bajtársai életét – írja a BBC.

Komoly bajba került egy amerikai felderítő járőrcsapat 1968. június 18-án, Ho Si Minh-város közelében. Körbevette őket és össztüzet zúdított rájuk az ellenség.  Az akkoriban hadnagyként szolgáló Taylor a levegőben volt, ám mivel a Cobra új helikopter volt, és korábban még nem vetették be hasonló helyzetben, a felettese azt a határozott utasítást adta Taylornak, hogy térjen vissza a bázisra.

A pilóta azonban megtudta, hogy nem küldtek senki mást a négyfős csapat megmentésére, ezért a parancsra fittyet hányva alacsonyan repülve többször is megszórta az ellenséget, akik viszonozták a tüzet. A felderítők észrevettek egy menekülési útvonalat, de Taylor a levegőből látta, hogy az egy halálos csapdába vezet, ezért a rádión új kimentési koordinátákat adott meg a csapatnak.

Amikor a négy felderítő megérkezett a megbeszélt helyszínre, Taylor leszállt kétüléses gépével és a biztonsági előírások teljes figyelmen kívül hagyásával utasította a gyalogosokat, hogy kívülről kapaszkodjanak meg a helikopterben, majd kimentette őket.

A kitüntetés átadásakor Joe Biden méltatta a Taylor bátorságát, aki a parancs és annak ellenére sem volt hajlandó sorsukra hagyni bajtársait, hogy helikoptere több találatot kapott és egy olyan küldetést hajtott végre, amit rajta kívül, korábban soha senki.

Az amerikai polgárháború óta nagyjából 40 millió ember szolgált az Egyesült Államok hadseregében. Közülük eddig 3515-en érdemelték ki a Becsület érdemérmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik