Szórakozás

Hodász András Tóth Gabiék szakításáról: Nem fogok beállni azok sorába, akik gúnyolódnak a nemzeti álompár válásán

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Empatizál az érintettekkel, mert hasonló utat járt be ő is.

Több mint három hete robbant a hír, miszerint Tóth Gabi és Krausz Gábor szakítottak. Azóta több híresség is nyilvánosan megosztotta, mit gondol erről, hozzájuk csatlakozott Hodász András laicizált római katolikus pap, aki az nlc-n megjelent véleménycikkben fejti ki véleményét.

Nem fogok beállni azoknak a sorába, akik gúnyolódnak a nemzeti álompár, Tóth Gabi és Krausz Gábor válásán. Nem csak azért, mert hivatását elhagyó papként nem lenne éppen hiteles, hanem mert alapvetően nem értek egyet azzal, hogy mások életének nehézségein bárki is kárörvendjen. Van ebben a világban elég szenvedés, nem kell, hogy még meg is nehezítsük egymásét. Ha hisszük, hogy a társadalom is képes a fejlődésre, nem csak a zsebünkben lapuló kütyük, akkor ideje lenne kilépnünk a sötét középkor rossz beidegződéseiből, amikor még szórakoztató látványosságnak számított emberek nyilvános meglincselése vagy kalodába zárása és kigúnyolása

– kezdte írását Hodász, amit úgy folytatott: hisz abban, hogy olyan lesz a társadalom, „amilyenek mi az egyes döntéseinkben a mindennapokban vagyunk”. Szerinte ez azzal kezdődik, hogy például megtanuljuk nem lecsapni a magas labdákat, még akkor sem, ha úgy érezzük jogunk lenne rá.

Mert, tudom, Gabi ebben az ügyben bőven dobálta fel a labdákat, sokan elmondták már. Azonban két ember válása komoly krízis, a történet minden szereplője szenved, különösen az a gyermek, akinek épp a biztonságot adó családi fészke bomlik fel. És ez akkor is így van, ha közben a szereplők vidám képeket posztolnak, vagy kenyeret szelnek mosolyogva. Ez csak a felszín.

Hodász hozzáteszi: a kommentelők többségével ellentétben azt gondolja, nem etikus belerúgni abba, aki már úgyis a padlón van.

Kétségkívül nem biztos, hogy minden mozzanatát meg kell osztani az életünknek, legfőképp nem a közös programok boldog pillanatait az új párunkkal, alig néhány nappal a válás bejelentése után.  De ez még mindig nem égbekiáltó bűn, inkább tapintatlanság. Remélem, hogy Gabi annak idején levonja a tanulságokat, és tanul, fejlődik. Ehhez mindenkinek joga van.

A publicisztikában azt írja, mindannyiunknak érdemes lenne megfontolnia Jézus egy mondatát, ami erre a helyzetre is illik: „Aki áll, vigyázzon, hogy el ne essék!”. Aki másokon élcelődik, vigyázzon, nehogy maga is nehéz helyzetben találja magát – fűzte hozzá Hodász, aki szerint a mai világban nincsen törékenyebb, mint a házastársi szövetség. Ez után hosszan ír a keresztény házasságokról és azok problémáiról, majd visszakanyarodott Tóth Gabiékhoz.

Igen, tudom, sokak szerint talán túlzottan is empatikus vagyok Gabiékkal, ennek elsődleges oka, hogy hasonló utat jártam be magam is. Egy életút megtörése sosem könnyű. Persze nem mondhatjuk, hogy derült égből villámcsapásként érte a közvéleményt, mert az elmúlt években néhányszor maga Gabi is meglepő őszinteséggel mesélt interjúkban a kapcsolati nehézségeikről, ami miatt le a kalappal. Egy jogos kritikát viszont ő is megfontolhatna. Ahogy egy ismerősöm, Lusta lány fogalmazott a közösségi oldalán: abban azért van némi báj, hogy arra panaszkodsz, hogy azért üldöznek, mert mersz szabadon szeretni, miközben egy olyan rendszer arca vagy, ami valóban üldözi azokat, akik mernek szabadon szeretni.

A napokban hosszú cikkben foglalkoztunk a Tóth Gabi-jelenséggel, ez itt olvasható:

Kapcsolódó
Így lett Tóth Gabi lázadóból a rendszer matyómintás prófétája
Énekelt már Orbán Viktor mellett Kossuth-nótát, konzervatív, jobboldali konferencián Himnuszt, és Krausz Gáborral való szakítása minden más celebtörténésnél jobban foglalkoztatta az olvasókat. De hogyan jutott odáig Tóth Gabi, hogy a magánélete és a megnyilvánulásai jobban érdeklik az embereket, mint az, hogy 16 éves kora óta a reflektorfényben zenél?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik