Szórakozás

Nyolc centis, élő férget húztak ki egy nő agyából Ausztráliában

Még orvosok sem értették, hogy kerülhetett a parazita a nő fejébe.

Dr. Hari Priya Bandi idegsebész egy 8 centiméter hosszú férget húzott ki az egyik betege agyából, aki eredetileg depresszióra és feledékenységre panaszkodott – írja a BBC.

A szakember egyből felhívta az egyik kollégáját, hogy kikérje a véleményét.

Sanjaya Senanayake, a canberrai kórház infektológus orvosa elmondta, rendszeresen foglalkoznak olyan fertőzésekkel, amelyek az emberi agyat érintik, de ilyet még ő sem látott.

Istenem, el sem hinnéd, mit találtam ennek a hölgynek az agyában – és még él és kúszik

 

– mondta.

A kórházban felállítottak egy csapatot, amelynek az volt a feladata, hogy kiderítse, hogy pontosan milyen féregről van szó, és hogyan került a nő agyába.

Az orvoscsapat rengeteg szakirodalmat elolvasott, de nem jutottak eredményre, ezért a még élő férget Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezethez (CSIRO) küldték, akik jóval több tapasztalattal rendelkeznek a parazitákat illetően.

Ezután derült ki, hogy a nő agyában egy bizonyos Ophidascaris robertsi nevű gyűrűsférget találtak. Az állat főként pitonok agyába fészkelte be magát eddig, arra még nem volt példa, hogy egy emberben találták volna meg.

Később az is kiderült, hogy a nő egy olyan tó közelében él, ahol sok az úgynevezett szőnyegpiton, és bár nem fürdött a tóban, de gyakran gyűjtött növényeket a partjáról, amelyeket a főzéshez használt.

Az orvosok szerint egy ilyen alkalommal érintkezhetett egy piton ürülékével, ezután kerülhet a fejébe a féreg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik