Szórakozás

Fodrászatokban és templomokban is mérni kell a britek vérnyomását

A szívinfarktus egyre több embert érint, a férfiak még inkább veszélyeztetettek, ezért soha nem látott módon terjesztik ki a mérések körét az Egyesült Királyságban.

Akciót hirdetett a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS), hogy csökkentse a szívinfarktusok számát. Főleg a férfiakra koncentrálnak, mivel az ő esetükben kétszer akkora a kockázat, mint a nőknél.

Az NHS az akció részeként a többi között a fodrászatoknak fel kell ajánlaniuk, hogy megmérik a férfiak értékeit – írja a Guardian.

A magas vérnyomás növeli a szívroham kockázatát, de sok férfi és nő nem tudja, hogy ez érintett lehet, mivel általában nincsenek tünetek.

A statisztikák szerint is érdemes rendszeresen mérni. Az NHS adatai szerint ötpercenként jelentkezik valaki szívrohamra utaló tünetekkel a brit kórházakban. A szolgálat ezért tavaly már megduplázta a vérnyomásmérések számát a 40 éven felülieknél,
Ennek eredményeként idén májusban 150 000 vérnyomásmérés történt, ami több mint kétszerese a 2022 májusában elvégzett 58 000-nek.

AZ NHS idén még inkább kiterjesztené a rendszert.

A tervek szerint nem csak fodrászüzletekben, de templomokban, mecsetekben vagy közösségi házakban is elérhetővé teszik az életmentő vizsgálatokat.

Mivel a súlyos betegségekben szenvedők száma, beleértve a szívbetegségeket és egyéb szív- és érrendszeri betegségeket, jelentősen nőni fog az elkövetkező években, soha nem volt még ennyire fontos bevezetnünk a megelőző intézkedéseket.

– mondta David Webb klinikai farmakológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik