Szórakozás

Jet-skivel szökött Dél-Koreába egy kínai jogvédő

KOREA COAST GUARD / AFP PHOTO
KOREA COAST GUARD / AFP PHOTO
A mintegy 300 kilométeres úton való navigáláshoz állítólag csak egy iránytűt és egy távcsövet használt.

Jet-skivel menekül Kínából Dél-Koreába egy kínai aktivista, aki a 300 kilométeres, Sárga-tengeren át vezető útján a koreai parti őrség szerint kizárólag egy távcsövet és egy iránytűt használt a navigáláshoz – számolt be a BBC.

A helyi jelentések szerint a férfit Kwon Pyongként, Hszi Csin-ping elnök kritikusaként azonosították, de a személyazonosságát egyelőre nem sikerült kétséget kizáróan leellenőrizni. A szöuli kínai nagykövetség nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A brit közmédia cikke azt írja, hogy Peking az elmúlt években egyre gyakrabban alkalmaz kilépési tilalmat a repülőtereken és más legális határátkelőkön, hogy megakadályozza az aktivistáknak az ország elhagyását. Ráadásul Délkelet-Ázsia számos Peking-barát országa nem fogad többé menedékkérőket, ami tovább nehezíti a menekülni vágyó disszidensek helyzetét.

A múlt hónapban a neves kínai emberi jogi ügyvédet, Lu Siwei-t Laoszban elfogták és visszatoloncolták Kínába, mielőtt csatlakozhatott volna a feleségéhez és a gyermekeihez az Egyesült Államokban.

A háborgó vizeken át Dél-Koreába tartó jet-skizés azonban talán az egyik legszélsőségesebb menekülési kísérlet a modern időkben.

A dél-koreai parti őrség szerint a mentőmellényt és sisakot viselő férfi öt hordó üzemanyagot vontatott Shandong tartományból a fenti képen látható, 1800 köbcentiméteres gép mögött. „Az út során újratöltötte a benzint, az üres hordókat pedig a tengerbe dobta” – közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy a férfi az ország északnyugati részén található nagyváros, Incshon nyugati kikötője előtt egy tengerjáró terminál közelében került bajba, ahol aztán segítséget hívott.

A parti őrség a férfi személyazonosságát nem közölte, csak azt, hogy miután a múlt szerdán megpróbálta becsempészni magát a félszigetre, letartóztatták. Illetve azt, hogy a szökevénnyel kapcsolatban nem merült fel a gyanú, hogy kém lenne.

Lee Dae-seon dél-koreai aktivista, a Dialogue China nonprofit szervezet munkatársa kedden az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a szökevény a 35 éves Kwon Pyong. Kwon egyébként korábban börtönben is volt Kínában, miután nyilvánosan bírálta az elnököt.

A férfinek nagy valószínűséggel gondot okozott volna, hogy a hagyományos útvonalak egyikén hagyja el az országot, és kérjen menedékjogot, mert a kiutazási tilalom hatálya alá eshet, ami megakadályozza, hogy legálisan elhagyja Kínát.

Bár törvénysértő módon lépett be Dél-Koreába, a kínai hatóságok megfigyelése és Kwon 2016 óta tartó politikai üldözése áll a Dél-Koreába való életveszélyes átkelése mögött

– mondta a koreai aktivista, majd hozzátette, hogy a kínai férfi most azt fontolgatja,  hogy az éves szinten nagyon kevés menedékkérőt befogadó Dél-Koreában folyamodjon-e menekültstátuszért, vagy egy másik országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik