Szórakozás

Náray Tamás: Sorban buknak el, akik egy-egy ideológia mentén emelik fel magukat a többiek fölé

Fülöp Dániel
Fülöp Dániel
Kire gondolhatott, amikor ezt a hosszú posztot megfogalmazta?

Terjedelmes posztot közölt Instagram-oldalán Náray Tamás „aki érti, érti” hashtaggel (pár hete egyébként Novák Katalin egy idézetét is kielemezte). A művész hosszan ír arról, mennyire nem lehet biztosra venni az életben semmit.

Az életben soha, semmit nem vehetsz biztosra. Ez egyszerre rettenetes és csodálatos. Ráadásul ezt a szabályt mindnyájan, kivétel nélkül megtanuljuk valamikor. Ki a saját baklövései által, ki pedig az intelligenciája révén. S miután fogalmunk sincs arról, hála a sorsnak, hogy mi történik velünk a következő öt percben, mert ha tudnánk, egészen egyszerűen elviselhetetlen lenne az élet, legjobb, ha hallgatunk, de legalább is óvatosan bánunk a kinyilatkoztatásokkal. Mások véleményezésével. Akik esetleg nem azon az úton járnak, mint a minősítő, vagy megmondó. Nem létezik a csak így a jó fogalma.

Posztját úgy folytatja, vigyázni kell, mit mond az ember: „Istennek (legyen az bárkinek, bármiben) nagyszerű a humorérzéke, és fekete humorban egészen kiváló. Ezért vigyázz, hogy mit mondasz! Mert a következő pillanatban annak az ellenkezője is megtörténhet veled. Láthatjuk, hogy buknak el sorban azok, akik olyasmire büszkék, amit pusztán a véletlennek köszönhetnek, akik attól remélnek megváltást, hogy egy-egy ideológia mentén emelik fel magukat a többiek fölé. A gőg bosszúja a porbahullás. Az életünk arcai mind különféle nézőponttól olyanok, amilyenek. Tükrök vesznek körbe. És egyszer bele kell nézni. Tudjuk. Hiába hiszik egyesek az ellenkezőjét, nem elkerülhető a szembesülés”.

Náray szerint a hírességeknek tudniuk kell, mi a mérték abban, milyen mértékben osztják meg magukról életük nagy történéseit:

Elég egyetlen pillanat és ki lehet valakiből szeretni, de ugyanúgy bele is lehet szeretni. Vagy valaki másba. Ugyanannyi idő alatt. Kár tagadni. Pontosabban: felkelhet érte bennünk a vágy. Mert a szeretet és a vágy messze nem ugyanaz, s aki nem ismeri ezt a különbséget időben fel, nagy árat fizet. Ha idegenekkel megosztod az örömöd, a fájdalmadban is benne állnak majd, egyenesen vállig, és csak rágnak, kínoznak. Hiába apellálsz a tiszteletre. Hírességként főleg kell tudni a mértéket. Különben csak hírhedtség marad az illető. Szóval jól kell tudni választani. Ahogy megidéztem nagyanyámat az Anyám szerintben: az életben meg kell tanulni jól választani!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Naray Tamas (@naraytamas) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik