Szórakozás

Kéthónapos kálváriájuk után először látta viszont a kutyáját az ausztrál hajótörött

Bár élete végéig hálás lesz egykori útitársának az 51 éves ausztrál kalandor, inkább lemondott a kutyáról, mert a jövőbeli akcióival nem akarja veszélyeztetni az életét. Bellát a mentőhajó egyik halásza fogadta örökbe.

Hatalmas szenzáció volt két héttel ezelőtt a hír, hogy kéthónapos tengeren hánykolódás után a Csendes-óceánon megtalálták azt a Mexikóból Francia Polinézia felé kutyájával útnak induló ausztrál tengerészt, akinek még egy májusi viharban ment tönkre a hajója.

A vihar után az 51 éves kalandor navigálni és kommunikálni sem tudott, a hajó csak sodródott. Két hónap telt el, mire újra a mexikói partok közelébe értek, ahol észrevette őket egy helikopter, majd felvette őket egy halászhajó – írtuk az esetet bemutató korábbi cikkünkben.

Végül Tim Shaddockot, és hű társát, Bellát is sikerült épségben kimenteni a hajóroncsról, és már mindketten jobban vannak. Olyannyira, hogy a People magazin cikke szerint Shaddock már a következő kalandját tervezgeti.

Azonban nem szeretné Bellát több veszélynek kitenni, ezért úgy döntött, hogy inkább örökbe adja – így a lábadozás közben nem is töltöttek együtt egy percet sem.

ULISES RUIZ / AFP Tim Shaddock a megmentésük után, 2023. július 18-án.

Bella a segítségükre siető hajó egyik halászánál, Genaro Rosalesnél kezdett új, immár száz százalékig szárazföldi életet. Shaddock pedig úgy döntött, meglátogatja az állatot. A nagy újraegyesülésre Mexikó nyugati partvidékén elhelyezkedő Manzanillo városában került sor, stílszerűen az óceán partján.

„Annyira boldog vagyok, hogy újra láthattam a kutyámat” – mondta Shaddock a Sunday Timesnak adott, pénteken megjelent interjújában. A kalandor emellett azt is elárulta, hogy a következő expedíciója szárazföldi lesz, melynek keretei között a közép-amerikai Belize dzsungelét szeretné meghódítani.

Ő egy figyelemre méltó állat. Kölyökkora óta nálam van, és azóta is követ engem

– mesélte a férfi, majd azt is felidézte, hogy milyen nagy segítség volt számára Bella, aki nélkül nem tudta volna megőrizni a hidegvérét az óceánon hánykolódva.

„El sem hinnéd, milyen jól boldogult odakint. Amikor kimentettek minket, az egész legénység megjegyezte, hogy még mindig milyen fittnek tűnik, különösen hozzám képest” – elevenítette fel megmentésük pillanatait.

Shaddock elmondása szerint Bella számára „nagyon jó vége lett” a történetnek, miután a segítségükre siető halászhajó személyzetének egyik tagja örökbe fogadta. „A legrosszabb kimenetel az lett volna, hogy odakint velem együtt elveszíti az életét.”

Az interjúban Shaddock azt is elismerte, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét, mivel korábban csak Ausztrália partjainál hajózott Brisbanetől Sydney-ig – szigorúan úgy, hogy közben látótávolságban volt a szárazföldtől.

ULISES RUIZ / AFP Bella és az új gazdája, Genaro Rosales.

A Portsmouthi Egyetem extrém környezeti laboratóriumának fiziológiaprofesszora, Mike Tipton szerint egyébként Bellának kulcsszerepe lehetett Tim Shaddock túlélésében.

Volt társasága. Ha van elég élelem és víz, akkor egy kutya társasága előnyt jelent. A túlélési idő addig tart, amíg tud az ember vizet gyűjteni, időnként ételt szerezni, és olyan dolgokat csinálni, amelyek segítenek pozitívnak maradnia

– nyilatkozta a tudós a Sky Newsnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik