Szórakozás

Halász Judit 17 évig küzdött hepatitisszel, ez idő alatt két barátja is belehalt a betegségbe

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Máig sem tudni, hogyan fertőződött meg.

Halász Juditnál a 2000-es évek elején diagnosztizáltak mellrákot. Megviselte a kór, de sikeresen meggyógyult, a betegségéről pedig azóta többször is nyilatkozott, hogy erőt adhasson azoknak, akik szintén rákkal küzdenek.

A színésznő a minap a Telex Rákeltérítő című podcastjének vendége volt, ahol elárulta, hogy a gyógyulását annak idején egy májbetegség is megnehezítette. A harmadik kemoterápiás kezelése előtt derült ki, hogy Hepatitis C-vel fertőződött meg.

Senki nem tudja, honnan jött. Egy olyan májbetegség, amit csak vér útján lehet elkapni. Máig nem tudjuk, ez mitől volt. 17 évig éltem így, ezzel a betegséggel. A tizenhetedik évben néztem a televíziót este, és azt mondták, a Hepatitis C gyógyszerét kitalálták. ’89-ben fedezték fel a vírust, nekem azalatt az idő alatt két barátom meghalt ebben a betegségben

– mondta a színésznő, aki egy ideig csak azzal volt tisztában, hogy rossz a májfunkciója, ami miatt több vizsgálaton is járt, de ezek során nem jöttek rá az orvosai, mi állhat a dolog mögött.

Végül egy síeléses-kiruccanás során gyengült el, belázasodott, mire pedig hazaért, már lábra sem tudott állni. A háziorvosa tanácsára a kórházban kért segítséget, ahol további vizsgálatok vártak rá: fényt derítve a májfertőzésére. Ellenszer ekkor még nem volt, így a kórházban kapott kezelést, amivel le tudták csökkenteni a vírusszámot olyan mértékben, hogy hosszú évekig együtt tudott élni a hepatitisszel, mielőtt feltalálták volna a gyógyszert, amivel végleg maga mögött hagyhatta a kórt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik