Szórakozás

Udvaros Dorottya: Naná, hogy derűsen szemlélem, hogy vádlottak lettünk

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Azért kellett bíróság elé állnia, mert 2021-ben megvédte a fecskéket a Fertő-tónál.

Két évvel ezelőtt Udvaros Dorottya is részt vett a Greenpeace Fertő-tavi akciójában, mely során az aktivisták leszedték a cölöpházakhoz rögzített hálókat, amiket korábban azért szereltettek oda a beruházók, hogy így akadályozzák meg az Afrikából hazatérő fecskék odafészkelését.

A Nemzet Színésze a minap az RTL-nek adott interjút, melyben a karrierje mérföldkövei mellett a fentebb említett akcióról és az ebből fakadó pereskedésről is mesélt.

Mint mondta, a pandémia idején került közelebbi kapcsolatba a Greenpeace-szel. Amikor korlátozni kezdték, hova lehet menni, rájött, hogy nemcsak külföldi kirándulásokkal lehet kikapcsolódni, hanem itthon is számtalan lehetőség van erre a hazai erdőkben, patakok partján. Ebben az időben a Greanpeace szervezett egy erdei kirándulást, amin Udvaros is részt vett. Miután a szervezet felemelte a hangját a Fertő tavi beruházás ellen, ő is egyetértett az üzenetükkel, ezért csatlakozott az akcióhoz.

A történtek következtében a színésznőnek másik nyolc személlyel együtt bíróság elé kellett állnia júniusban, a beruházó ugyanis feljelentette őket a cölöpházakhoz rögzített hálók leszerelése miatt.

A vád szerint bűnt követtünk el, és 102 870 forint kárt okoztunk. Nem fogadtuk el az ítéletet, szerintünk nem követtünk el bűncselekményt. Úgy kezdődött, hogy sorra elbontatták a tulajdonosaikkal a híres Fertő tavi cölöpházakat, azokat az ikonikus épületeket, amik rengeteg képeslapon is szerepeltek. Ez tehát már bontási terület volt, de a cölöpházak alatt rengeteg fecske fészkelt

– magyarázta a portálnak.

A beruházók azért hálózták körbe, hogy ne tudjanak visszaköltözni a fecskék, mert ha már tojás van a fészekben, azt tilos megbolygatni. A beruházók madárvédő hálónak nevezték a madarakat távol tartó hálót. A mi akción persze jelképes volt csupán, hiszen a cölöpházak nagy részét akkorra már sajnos lebontották.

Az interjúban arról is kérdezték Udvarost, dühítette-e, vagy inkább derűsen szemlélte a tényt, hogy a történtek miatt más természetvédőkkel együtt vádlott lett belőle Magyarországon.

Naná, hogy derűsen szemlélem, hogy vádlottak lettünk. A jog persze egy ilyen összegű kárt már bűncselekménynek minősít. Na, de ott állt mellettem Dr. Rodics Kati, nemzetközi hírű biológus és a többi fantasztikus ember. Ott álltunk mint vádlott társak. Elég jó csapatba kerültem. Persze, hogy derűsen szemléltem. Pont most autóztam el egy gólyafészek alatt, ez a család vissza tudott költözni hál’ istennek

– tette hozzá.

Az említett ügy tárgyalása ősszel folytatódik tovább.

Kapcsolódó
Udvaros Dorottyának azért kellett bíróság elé állnia, mert 2021-ben megvédte a fecskéket a Fertő-tónál
A Kossuth-díjas színész azt állítja, nem követett el bűncselekményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik