Szórakozás

Kimentették a veteránt, miután 32 napot töltött egy tengerből kiálló sziklán

Paulo de Oliveira / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Paulo de Oliveira / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Egy jótékonysági akció keretében hatvan napot akart eltölteni egy tengerből kiálló sziklán egy brit veterán. Miután a harminckettedik napon segítséget kért, azt mondta, nem volt eszénél, amikor azt hitte, teljesítheti a kihívást.

Cam Cameron, brit veterán hatvan napot akart eltölteni a Rockfall nevű apró, lakatlan szigeten, de kevéssel a félidő után kénytelen volt feladni a kihívást – írja a BBC.

Rockfallt erős túlzás szigetnek nevezni:

valójában egy harminc méter széles, huszonegy méter magas, kopár szikla,

mely az észak-nyugati skót sziget, North Uist partjaitól 370 kilométerre, nyugatra emelkedik ki az Atlanti-óceán vizéből.

Az jelenlegi világrekorder, Nick Hancock 2014-ben negyvenöt napot töltött a sziklán, embertelen körülmények között. Cameron az ő rekordját akarta megdönteni és közben adományokat gyűjteni egy veteránokat támogató civil szervezetnek.

Cameron próbált alaposan felkészülni, több korábbi rekorderrel és a Rockfall környékén dolgozó halászokkal is beszélt arról, hogy mire számítson. Elhatározásától az sem tántorította el, hogy a tervét hallva többen őrültnek nevezték.

Cameron azt mondja, eleinte egyáltalán nem tűnt nehéznek a kihívás és nem unatkozott azon a talpalattnyi helyen, ahová száműzte magát. Videókat vett fel egy készülő dokumentumfilmhez, a környéken elúszó bálnákat figyelte és halászhajóknak integetett.

Aztán egy nap, amikor arra lett figyelmes, hogy eltűntek az általában a sziklán tanyázó madarak, tudta, hogy bajban van.

Hamarosan kitört a vihar, és következő két hétben alig csillapodott. Végig közel 50 km/h-s szél fújt, a sziklát folyamatosan óriási hullámok ostromolták.

Cameron egy darabig hősiesen állta a vihart, de kitartó szél lassan használhatatlanná tette a sátrát, a nagyobb hullámok pedig elsodorták a felszerelését. A férfi még két napon át szenvedett makacsul, majd belátta, hogy nincs tovább: segítséget hívott.

Cam Cameront a harminckettedik napon, a partiőrség helikoptere mentette ki. Azt mondja, így utólag nem is érti, mi járt a fejében, amikor belevágott az esztelen kihívásba.

Az utolsó két hétben már halászhajókat sem láttam az időjárás miatt. Nem hiszem, hogy bármi tud annyira rémisztő lenni, mint egy sziklán üldögélni, amitől több mint 480 kilométeres távolságban van legközelebbi élő ember és több mint 320 kilométerre a szárazföld

– nyilatkozta, de mégis azt mondja, nem bánja, hogy belevágott a kalandba, sőt, azon gondolkodik, hogy egyszer még újra megpróbálkozik a rekorddöntéssel.

„Olyasmi ez, amit mindenképp meg akarsz csinálni, mert életveszélyes és mert valószínűleg megváltoztatja az életedet.”

Kapcsolódó
Nyers denevért evett és a saját vizeletét itta a futó, aki kilenc napra eltűnt a Szaharában
Miután az elsőt alig élte túl, még tízszer állt rajthoz a kegyetlen futóversenyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik