Szórakozás

Máig megfejtetlen a párizsi katakombákban talált kamera hátborzongató rejtélye

A Párizs alatti katakombák előkelő helyen szerepelnek a világ leghátborzongatóbb helyeinek ranglistáján. Számos rejtélyes történet kapcsolódik hozzájuk, közöttük a folyosókon talált kameráé.

Máig nem tudni, mi történt azzal az emberrel, akinek a kameráját egy fiatal felfedezőkből álló csapat találta meg a Párizs alatti katakombákban a kilencvenes évek végén – írja a LadBible című brit bulvárportál. Amikor a francia főváros az 1700-as évek végén robbanásszerű fejlődésnek indult, kicsi belvárosi temetői annyira túlzsúfolttá váltak, hogy a hevesebb esők gyakran kimosták sírjukból a holttesteket és az emberi maradványokat.

A korabeli városvezetés elhatározta, hogy felszámolja a temetőket, már csak azt kellett kitalálniuk, hová teszik az évszázadok alatt felgyűlt maradványokat. Párizs alatt a rómaiak labirintusszerű mészkőbányákat vájtak, melyek járatai az ókor óta elhagyatottak voltak. A városvezetés úgy döntött, a felszámolt temetőkből a katakombákba szállítják az emberi csontokat.

A párizsi katakombák egy apró része turisták számára is látogatható, a járatok túlnyomó többsége azonban le van zárva. Legalábbis hivatalosan. Párizs belvárosa tele van ismert és titkos lejáratokkal, melyeken kalandvágyó városi felfedezők másznak be az emberi csontokkal telepakolt labirintusba. Az elveszett kamera tulajdonosa is egy ilyen városi felfedező volt. Valamikor az 1990-es évek elején ment be a katakombákba, hogy videót készítsen. Kameráját az elvesztése után néhány évvel találta meg egy csapat városi felfedező. A felvevőt a benne lévő szalaggal együtt odaadták Francis Freedland szabadúszó filmkészítőnek.

Freedland azóta több dokumentumfilmben és tévéműsorban bemutatta a kamerán talált felvételt, és a elmesélte a történetét. A fekete-fehér videó készítője azt vette fel, amit ő maga látott, miközben a föld alatti folyosókon bolyongott. Egyre mélyebbre hatolt a járatokban, csontokkal teli kamrákba nézett be, egyszer a kezébe vett egy padlón heverő koponyát. Egy helyen nyilakat talált a falakon, melyeket követni kezdett. Egy másik részen egy fura fehér alakot látott a falra festve. Akkor megpillantott valamit, amitől megrémült és futni kezdett. Egyre gyorsabban haladt, egyre hangosabban lihegett, mígnem elejtette a kamerát. Ma sem tudni, ki volt ő, és mi történt vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik