Szórakozás

Még egy kört mindenkinek a Városmajorban!

A Városmajori Szabadtéri Színpad és Orlai Produkciós Iroda együttműködésében hamarosan látható a Még egy kört mindenkinek című előadás, Thomas Vinterberg filmjének színpadi változata. Egy előadás, ami az életszerűen bemutatott alkoholfüggés mellett a kiégésről, a tanárok helyzetéről, és az ifjúság problémáiról is szól.

Az Oscar-díjas Thomas Vinterberg-film alapján készülő színdarab négy középkorú, kisvárosi tanárról szól, akik egy elméletet tesztelnek, miszerint az emberek a szükségesnél kevesebb alkohollal a vérükben születnek. Feltevésük szerint egy csekély alkoholszint (0,5 ezrelék) fenntartása a vérben, vagyis a folyamatos, enyhe spicces állapot jobbá teszi az életüket, javítaná teljesítményüket. A kezdeti felszabadultság azonban lassan, de megállíthatatlanul fordul át kontrollálhatatlan ivászatba. A történet nem csak az ember és az alkohol viszonyáról szól, hanem az évek során valahol elhagyott motiváció kereséséről, és a kiüresedés elleni küzdelemről.

A film alapötletét az a színházi darab adta, amelyet Vinterberg tíz évvel korábban a bécsi Burgtheater felkérésére írt. Az eredeti művet aztán lánya kezdeményezésére filmes forgatókönyvvé dolgozta át, melyben Ida játszotta volna Martin lányát, és az alkoholt ünnepelte volna azon tézis mentén, hogy a világtörténelem más lett volna alkohol nélkül. A forgatás negyedik napján azonban a 19 éves Ida autóbalesetben életét vesztette. Mivel a lány rajongott a projektért Vinterberg mindenáron be akarta fejezni a forgatást. A film mondanivalója Ida halálával megváltozott: sokkal életigenlőbb lett, az alkoholt nem megoldásként, hanem katalizátorként definiálja.  A filmet Ida emlékének szentelték, és egyes jeleneteit az osztályában forgatták le iskolatársaival.

A “Még egy kört mindenkinek” számtalan nemzetközi díj mellett 2021-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart is. A film és az eredetileg írt színdarab alapján készült adaptációt Vinterberg dolgozta át, magyarországi ősbemutatója július 21-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon látható.

Orlai Tibor, az Orlai Produkciós Iroda ügyvezetője, a darab producere a Budapest TE meg ÉN podcastben mesélt a darabválasztásról. Elmondta, hogy egyetértés volt abban a Városmajori csapattal, hogy mindenképpen egy kortárs darabot szeretnének bemutatni: “Úgy éreztük, hogy a koronavírus, az ukrán háború és a megélhetési válság árnyékában a mai kor emberével érdemes foglalkozni, így esett a választás a “Még egy kört mindenkinek-re.”

A magyarországi ősbemutató Paczolay Béla rendezésében, illetve Schruff Milán, Epres Attila, Király Attila és Debreczeny Csaba szereplésével remek szórakozást ígér – garantáltan másnaposság nélkül.

A bemutató július 21-én lesz látható a budai színpadon, és ki tudja, talán még az akkor Magyarországon forgató Mads Mikkelsen is ellátogat az évad kiemelt eseményére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik