Szórakozás

Jakupcsek Gabriella szerint nem fiatal nőnek való egy talkshow vagy hírháttér műsor vezetése

Zih Zsolt / MTVA
Zih Zsolt / MTVA
Úgy véli, a médiában a nők nem ott vannak, ahol lenniük kellene.

Nemrég jelent meg Jakupcsek Gabriella A napos B oldal című könyve, ami a nők negyven utáni életéről szól. Ennek apropóján készített interjút a műsorvezetővel az nlc, ami során az is szóba került, Magyarországon miért nem látunk a képernyőn ötvenes női tévéseket, noha az Egyesült Államokban hasonló korú talkshow-háziasszonyokat, például Oprah Winfrey-t vagy Ellen DeGenerest még mindig alkalmazzák a médiában.

„Mert nem hisznek bennük. Ez szakmaiatlanság. Az oka még az is, hogy fiatal férfiak vannak vezetői pozícióban. A tetszik, nem tetszik erősen dominál ezekben a helyzetekben” – kezdte Jakupcsek.

Ezt a műfajt idősebb korosztályú nőknek találták ki. Egy fiatal színésznőt is megpróbálhatunk öregíteni, de abból csak kamu sülhet ki. Nem véletlen, hogy idős szerepet idős színésznő játszik. Ezek nem fiatal szerepkörök. Egy talkshow nem fiatal nőnek való szerep. Hírháttér műsor a legkevésbé, oda is egy érett nőnek kellene beülnie. Egy olyan nőnek, akinek van mire visszatekinteni, rálát az elmúlt évek folyamataira. Hogy a néző elhiggye, amiről beszél. Probléma, hogy nem szakmai elvárások alapján születnek a döntések. A médiában a nők nem ott vannak, ahol lenniük kellene. Egyfajta mesterséges eltüntetés zajlik, nem látni idősebb nőket a médiában, a politikában, vagy új munkaerőként.

Jakupcsek szerint a helyzet mindaddig megoldatlan marad, amíg „háromszor annyit dolgozom, mint egy egyébként szakmámban lévő, hasonló pozíciójú férfi, mégis kevesebbet keresek”.

Nyílt titok, sok kimutatás készült már erről, hogy a nők hány százalékkal keresnek kevesebbet. Ez inkább a fiatalokat érinti, nem a saját keserűségemről beszélek. A 15 éves lányom így milyen példát lát maga előtt?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik