Szórakozás

Egyenként lemérik az utasok súlyát felszállás előtt egy új-zélandi légitársaságnál

Adam Bradley/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Adam Bradley/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Bár kizárólag a jószándék és az utasok biztonságának szem előtt tartása vezérlte az ötletgazdákat, az Air New Zealand légitársaság új intézkedése egy sor potenciális utasnál kiverte a biztosítékot, és még az is elképzelhető, hogy több tucat ügyféltől fognak elesni a következő időszakban.

Ugyanis, ahogy arról az NPR beszámolt, a légitársaságnál azt az új szabályt vezették be, hogy az utasoknak mérleglre kell állniuk, mielőtt felszállnak a gépeikre. A társaság ugyanakkor már a legelején leszögezte, hogy szó sincs arról, hogy nyilvános listát vezetnének az utasaik súlyáról, ne adj’ isten hogy bárkit megszégyenítsenek, csupán az a helyzet, hogy a pontos súlyadatok ismerete nagyon fontos a pilótáknak és a repülésirányítóknak. A légitársaság szakértője, Alastair James a lapnak elmondta, hogy egyébként is mindent lemérnek előre, ami felkerül a repülőgépre, a poggyászoktól kezdve a felszerelésen át a felszolgált élelmiszerig, az utasok súlyának ismerete arra szolgál, hogy a pilóták a lehető legpontosabb adatokkal rendelkezzenek. A súly ugyanis kulcsfontosságú a repülés során, hiszen befolyásolja többek között a repülőgép emelkedési sebességét, de hatással van az utazómagasságra, a sebességre és a manőverezhetőségre is.

A mérlegelés a hírek szerint beszállás előtt történik majd, de már most igyekeznek megnyugtatni mindenkit, hogy ne úgy képzeljék el az egészet, hogy egyvalaki feláll a mérlegre, a többiek pedig körbeállják, hogy mindenki jól lássa, mennyit mutat a mutató. Ellenkezőleg, semmilyen kijelző nem lesz a műszeren, ami az adatokat közvetlenül a számítógépbe küldi, és majd az összes adatból számol egy átlagot, amit a pilóta végül megkap. Hozzátették azt is, hogy természetesen tiszteletben tartják, ha valaki mindezk ellenére sem akar mérlegre állni, ettől ő még ugyanúgy utazhat.

Air New Zealand ötlete első hallásra sokkal szörnyűbb, mint amit az ötlet valójában takar. Az utasok továbbá vigasztalódhatnak azzal is, hogy legalább nem a Samoa Air járataival kell utazniuk. Ennél a légitársaságnál tíz évvel ezelőtt az a forradalmi elgondolás hódított, hogy az utasok jegyének az árát a súlyuk alapján határozták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik