Szórakozás

Lassan húsz éves lesz a világ legijesztőbb videója

Már tizenkilenc éve, hogy először bemutatták a történelem legijesztőbb videóját. A 2010-ben megszűnt, dobozos kávéitalokat gyártó, német K-fee autós reklámjánál forgattak sokkal félelmetesebb képsorokat is, ám alighanem ennek volt a legnagyobb hatása.

Nemrég a Reddit közösségi portálon bukkant fel újra a videó, ahol a felhasználók arról vitáztak, melyik a mozgókép történetének legijesztőbb képsora.

Sokan említették a Jelek, a Valami követ, a Mulholland Drive – A sötétség útja, illetve A cápa című horrorok ikonikus jeleneteit, a legtöbben mégis a mindössze húsz másodperces K-fee reklámot nevezték meg életük legijesztőbb filmes élményeként – írja a LadBible című brit bulvárportál.

(A legfélelmetesebb horrfilmek listájáért katti ide!)

A K-fee autós hirdetése azért maradt meg sokak emlékezetében, mert a szélessávú internet és a közösségi média korának hajnalán jelent meg. A reklámot 2004-ben kezdték vetíteni: a YouTube 2005-ben startolt, a Twitter 2006-ban, a MySpace 2003-ban, a Facebook 2004-ben.

Az internet még nem volt tele végtelen mennyiségű tartalommal, az emberek emailen küldték át egymásnak, ha valami vicceset, érdekeset találtak, illetve fizikai adathordozókon hurcolták magukkal a file-okat, amiket aztán felmásolgattak barátaik, ismerőseik számítógépére.

Ha valami népszerű volt, lassan, de annál biztosabban jutott el mindenkihez és nem tűnt el tizenöt másodperc alatt a süllyesztőben.

A Ghost Car (Szellemautó), vagy Zombie Car (Zombiautó) néven elhíresült videó generációkat traumatizált. Egy felhasználó a Redditen például ezt írja:

Anyám mutatta meg, amikor hatodikos voltam. Olyan sokáig sikítoztam, hogy pofon kellett vágnia, hogy magamhoz térjek.

Egy másik pedig ezt:

Az egyik tanárunk vetítette le nekünk. Hatodikosok voltunk, az első óránk volt aznap reggel, a tanár lekapcsolta a villanyt és bekapcsolta a projektort. Mind ellazultunk abban a tudatban, hogy filmet nézünk tanulás helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik