Szórakozás

Emberi jogi képzéseket tartanak rendőröknek Hitler szülőházában

JOE KLAMAR / AFPc
JOE KLAMAR / AFPc
Régóta nem tudják, mit kezdjenek az épülettel.

Hosszas viták után 2016-ban kisajátítás útján jutott Adolf Hitler a német határhoz közeli Braunau am Inn-i szülőházához az osztrák állam. Az 1889-ben itt született diktátor családja a legfelső emeleten bérelt szobát az épületben. Noha csak élete első pár hónapját töltötte itt Hitler, a náci uralom alatt turisták tömegeit vonzotta a településre – írja a BBC az osztrák közmédia alapján.

A világháborút követő évtizedekben az osztrák állam a tulajdonostól, Gerlinde Pommertől bérelte a házat, speciális igényű emberek napközi otthonát alakították ki benne. A két fél között azonban kezdett elmérgesedni a helyzet, mert a tulajdonos nem engedélyezte a felújítási munkálatokat.

Az ügynek az tett pontot a végére – legalábbis részben –, hogy 2016-ban a kormány elfogadtatott egy törvényt, amely alapján 800 ezer euró kártérítés ellenében kisajátították az épületet.

Azóta számos ötlet felmerült, hogyan lehetne hasznosítani a házat, már azok között, akik nem a lebontása mellett érveltek, mert ezzel lehetne leghatékonyabban megoldani, hogy náci zarándokhely váljon belőle. Sokan azonban úgy gondolják, ez Ausztria múltjának a megtagadása lenne, ezért inkább a megbékélés házát kéne kialakítani benne vagy, a korábbiakhoz hasonlóan, egy jótékonysági intézménynek kéne átalakítani.

2019-ben jelentette be végül a belügyminisztérium, hogy a rendőrségnek adják át a 17. századi házat, most pedig az is kiderült, rendőröknek tartanak majd benne emberi jogi képzéseket.

Az átalakítási munkálatok várhatóan ősszel már tényleg megkezdődnek, 2025-re lenne kész és a következő évre költöznének be a rendőrök. Az átépítést egy ideje az elszálló építőipari költségek miatt halasztották el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik