Szórakozás

Hiába figyelmeztet a kormány, Afganisztánba szervez nyaralásokat egy brit férfi

Hiába van terrorfenyegetettség az országban, Joe Sheffer nem hogy leállna, még több embernek szervez utazást.

A szabadúszó operatőr, Joe Sheffer Afganisztánba szervez körutakat, személyenként 4000 fontot (kb. 1,7 millió forint) kér a túrákért a Safarat Tours nevű cégén keresztül – írja a Daily Mail.

Társával tavaly októberben vitte el első turistacsoportját Afganisztánba, elmondása szerint a következő hetekben egy „nagyobb csoport” utazik majd, velük tart például a New York Times fotósa is.

Annak ellenére teszi ezt, hogy a brit kormány kifejezetten nem ajánlja az országba való utazást, többek között a terrorveszély miatt.

A férfi azt mondta, olyanok vesznek részt a túrán, akik vagy behatóbban foglalkoznak Afganisztánnal, vagy rajta van az ország a bakancslistájukon. Sheffer elmondta, hogy a brit kormány figyelmeztetése ellenére tudott biztosítást kötni.

Az utazásokat több tory képviselő is vakmerőnek minősítette.

Tobias Ellwood, a brit parlamenti alsóház védelmi testületének vezetője, a brit hadsereg egykori kapitánya azt mondta, hogy a túracsoport tagjait

nem látogatóként vagy turistaként kezelik, hanem kémként, akik felderítik a tálibok erősségeit és képességeit – és ezért nagy valószínűséggel kivégzik őket.

Egy korábbi biztonsági tiszt, aki saját biztonsága érdekében menekült a tálibok elől, sürgette a brit kormányt, hogy akadályozza meg Sheffert a körút lebonyolításában.

A külügyminisztérium egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik