Szórakozás

600 méteres magasságban, egy hőlégballonról lógó gördeszkaparkban trükközött a tériszonyos bmx-es

Sok mindennel meg kellett küzdeniük, hogy megvalósuljon a bmx-es álma.

A profi bmx-es Kriss Kyle a Red Bull-lal és annak Forma-1-es csapatával együttműködve valósította meg, még a lezárások alatt megálmodott ötletét. Nevezetesen azt, hogy tériszonya ellenére, biztosítás nélkül mutatna be trükköket a levegőben.

Ennek a megvalósításához végül egy hatalmas hőlégballont használtak, ami alá volt rögzítve a gördeszkapálya. Először egy félcsőre gondolt, amit két helikopter tart a magasban, de aztán átgondolta, mert helikopterről leugrani olyan, mintha tornádóba kerülne, erről van már tapasztalata – írta a Mirror.

Ugyanis nem először játszik a – bár ezzel kapcsolatban azért vannak már kétségeink – tériszonyával, egy korábbi ötlete végül úgy valósult meg, hogy egy helikopterről ugrott le a 321 méter magas dubaji hotel, a Burdzs al-Arab tetején található helikopterleszállóra (arra, ahol golfozott már Tiger Woods, körözött rajta David Coulthard, teniszezett Agassi és Federer).

A gördeszkaparkot Max Verstappen mérnökeinek a segítségével építették meg, sok gondolkodás után, először fából, de azt túl nehéz lett volna a levegőbe emelni, 6,5 tonnát nyomott, így megcsinálták karbonból is, így már „csak” 1,7 tonnát.

Soha senki sem csinált még rámpát szénszálból

– állítja a 31 éves skót Kyle. Aztán ki is kellett próbálni, egyrészt jóval gyorsabb a karbon pálya, mint egy eredeti betonból, másrészt ki is leng.

Sok hullámvölgy volt a projektben, nem vettem figyelembe, hogy leng a hőlégballon alatt, csináltunk néhány darus tesztet, és a kilengés eszméletlen volt – olyan volt, mint egy inga. Olyan volt, mintha hajón ülnék, mintha egy vízágyon próbálnék meg hajtani.

Egy év készülés után decemberben jött el az első alkalom, amikor megcsinálhatták volna a mutatványt, de Kyle nem állt rá készen, és nagyon hideg is volt, -12 fok. Végül február 6-án emelkedtek fel a 600 méteres magasságba, ahol a bicajos még egy előreszalltót is bemutatott. És egy másik trükköt is, ahol a szélen elhelyezkedő korláton áll meg. Ha ez nem sikerült volna, akkor lezuhant volna. Épp ezért volt a hátán egy ejtőernyő is, bár annak is meg volt a hátránya, 20 kilót nyomott.

Ez volt életem legkeményebb dolga. Pokoli volt

– meséli Kyle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik