Szórakozás

Egyszerű trükköt fedeztek fel kínai tudósok, amely segíthet a fogyásban

Csak meg kell tréfálni az agyat, és kevesebbet fogunk enni.

Kínai szakértők állítják, ha az ételt apró darabokra vágjuk és még szét is terítjük a tányéron, akkor kevesebbet fogunk enni – írja a Daily Mail.

Az elméletet a hsziani Shaanxi Egyetem kutatói dolgozták ki, miután tesztelték a módszert néhány önkéntesen.

A kutatók szerint az emberek öntudatlanul is nagyobb adagokat esznek, mint amire valóban szükségük lenne, ha viszont kisebb darabokban találkoznak az ételekkel, úgy érezhetik, hogy többet esznek.

Ezt a kutatásuk eredményei is alátámasztották.

A kísérletbe 34, átlagosan 20 éves résztvevőt vontak be. Nekik 60 fotót mutattak meg, amelyeken tíz különböző mennyiségű csokoládé volt látható, 60 grammtól egészen a 200 grammig, különböző számú darabokra vágva.

Például készült hat kép egy 100 grammos csokoládéról, amelyet 9 és 16 darabra is osztottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők a 16 darabos csokoládét nagyobb mennyiségnek gondolták, mint a kilenc darabosat, holott mindkettő egyaránt 100 gramm volt.

A nagyobb egységszám növeli a teljes adagméret megítélését

– mondták a kutatók.

A tesztet kitöltők akkor is nagyobbnak vélték a csokoládét, amikor az édességet feldarabolták és szétterítették a tányéron.

Ennek hátterében az úgynevezett kontúrintegráció állhat, ami arra készteti az embereket, hogy az üres területeket is csokoládé részének tekintsék.

A kutatók arra jutottak, hogy az ételt feldaraboljuk, és/vagy a részeket távol helyezzük egymástól, akkor többnek fogjuk érezni az étel mennyiségét, így kevesebbet fogunk belőle enni.

Ez a módszer hasonló logika szerint működik, mint a „vörös tányér” trükk, amit az Oxfordi Egyetem professzora dolgozott ki.

Dr. Charles Spence elmélete szerint az ilyen színű tányérok egyfajta vészjelzést váltanak ki az emberekből, ami tudat alatt arra készteti őket, hogy kevesebbet egyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik