Szórakozás

Igazat adott a bíróság a spanyol nudistának, büntetlenül sétálhat az utcán meztelenül

DENIS LOVROVIC / AFP
DENIS LOVROVIC / AFP
Alejandro Colomar stílszerűen meztelenül érkezett a bíróságra.

Igazat adott a valenciai legfelsőbb bíróság annak a férfinak, aki szerint korábban jogtalanul büntették meg azért, mert meztelenül járkált az utcán – írja a Reuters.

Alejandro Colomar azt állítja, hogy már gyerekként is követte a nudista hagyományokat, 2020-ban azonban úgy döntött, kiterjeszti a meztelenkedést a spanyol nudistastrandok határain kívülre is. A férfi Aldaia városában él, a háza közelében kezdett meztelenül járkálni, hamarosan azonban feljelentették obszcén exhibicionizmus miatt. A 29 éves informatikust megbírságolták, ő azonban nem törődött bele az általa igazságtalannak tartott döntésbe, és bíróságra vitte az ügyet. Azzal érvelt, hogy egyrészt a környezetében senkit sem zavar a meztelenkedés, sőt, támogatóak az emberek – igaz bevallotta, hogy volt, aki késsel fenyegette meg –, másrészt nem szexuális indíttatásból mutogatja magát, egyszerűen csak meztelenül szeret élni.

Az obszcén exhibicionizmus alatt általában nyilvános önkielégítést vagy egyéb obszcén tetteket értünk, ám Alejandro meztelensége csupán az ideológiai szabadságának megtestesülése

– nyilatkozta a férfi ügyvédje a Ladbible-nek. Colomar szerint a pénzbírság értelmetlen, ráadásul jogtalan is. Spanyolországban 1988 óta legális a nyilvános meztelenkedés, amelynek értelmében bárki járkálhat ruha nélkül az utcán. Vannak azonban olyan régiók – mint például Barcelona vagy Valladolid –, ahol külön szabályozás alá esik a nudizmus. Valenciában, ahová Aldaia is tartozik, nem tiltják a meztelenkedést.

A valenciai legfelsőbb bíróság végül úgy döntött, hogy a férfi érvei jogosak, az adott területen legális a meztelenkedés, emellett „viselkedése nem befolyásolta a lakosság nyugalmát, biztonságát és a közrendet sem”. Hozzátették azonban, hogy a nyilvános meztelenkedés témája „jogi vákumot” képez a spanyol gyakorlatban. Colomar szokásához híven meztelenül érkezett a bíróságra, csupán zokni és cipő volt rajta, ám annyira még a spanyol jog sem megengedő, hogy valaki anyaszült meztelenül álljon a bíró elé, így csak azt követően engedték be, hogy felöltözött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik