Szórakozás

Rájött, hogy saját lakást sohasem tudna venni, ezért lakóhajóra költözött a brit nő

Peter Byrne / PA / Getty Images (illusztráció)
Peter Byrne / PA / Getty Images (illusztráció)
A harmincas évei elejére Elizabeth Earle belefáradt a kilátástalan spórolásba. Rájött, hogy egyéni vállalkozóként dolgozó, egyedülálló nőként arra sem lesz soha elég pénze, ami akár az önerőre elég egy tisztességes laskáshitelszerződéshez. Gondolt egy merészet és úgy döntött, lakóhajóra költözik.

A 34 éves Elizabeth Earle három évvel ezelőtt vette meg az első lakóhajóját a warwickshirei Nuneatonben. A régi, lepukkant műanyag hajót abból a pénzből vette meg, amit lakásra tett félre. Felújította, haszonnal eladta, majd megvette jelenlegi otthonát, Maggie-t az 1920-as években épült, 21 méteres, a keskeny brit csatornákra tervezett lakóhajót – írja a BBC.

Elizabeth azt mondja, bár szeret hajón lakni, az életmódja sok nehézséggel jár. Viszont rengeteget lehet vele spórolni, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem mellékes. Maggie-t is alaposan fel kellett újítani, és egy muzeális korú hajónál folyamatosan merülnek fel javítási költségek, de Elizabeth azt mondja, az összes lakhatási költsége havi 200-300 font (87-131 ezer forint).

Elizabeth-nek van egy YouTube-csatornája, ahol azt igyekszik megmutatni, milyen valójában az élet egy lakóhajón. Azt mondja, amit az emberek általában a közösségi médiában látnak: a gyönyörű naplementék, a könnyed borozások és a rengeteg jóga, nem teljesen fedik a valóságot. Ő megmutatja a tisztálkodás nehézségeit, hogy a kezei mindig koszosak, hogy milyen az, ha barátokat akar meghívni, hogy mennyire frusztráló tud lenni, míg kikötésre alkalmas helyet talál.

Elizabeth azt mondja, a hajós élet csak annak való, aki el tudja fogadni, hogy alkalmanként koszos, fáradt, nedves, fázik és tele van apróbb sérülésekkel. Akinek azonban mindezzel nincs gondja, csodákat kap cserébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik