Szórakozás

Náci magántanuló csoportot lepleztek le Ohióban

Getty Images
Getty Images
A házaspárnak, könnyen meglehet, nem lesz ebből komolyabb problémája.

„Szakadár otthonoktatás” néven futott egy Telegram-csatorna, amely több mint 2400 csoporttagnak készített a fehér felsőbbrendűséget a középpontba helyező órarendeket. Mint kiderült egy négygyermekes ohiói házaspár áll a csatorna mögött – számolt be róla a VICE News és a HuffPost.

A csatorna „adminisztrátorai és tagjai szégyenkezés nélkül rasszista, homofób és antiszemita rágalmakat használnak, és naponta idéznek Hitlert és más náci vezetőket egy nyilvános csatornán” – írta Vice News.

A csatorna két készítője a Mr. és Mrs. Saxon néven futó Logan és Katja Lawrence. A holland származású feleség indította a csatornát 2021 októberében, mert úgy találta, kevés náci anyag lelhető fel az állami iskolarendszerben.

Katja Lawrence az „Achtung! Amerikaner” neonáci podcastben arról beszélt:

Komoly erőket mozgósítottunk annak érdekében, hogy gyermekeink csodálatos nácik legyenek.

Olyan tananyagot is megosztottak egyebek mellett, amely az írás gyakorlásánál a Hitlertől és más náci vezetőktől származó idézetek másolását jelentette.

A 37 éves nő nem csak az órarendjüket, a házi feladatokat és az óraterveket osztotta meg a csoport többi szülőjével, hanem azt is, hogy élik meg a náciságukat a mindennapokban. Például Führer-tortát sütött Hitler születésnapján, de megosztott egy hangfájlt is, amiben a gyerekei azt kiáltják, „sieg heil!”

Az elvileg a magántanulásról szóló csatornán a házaspár bátorította a többieket, hogy találkozzanak, így a gyerekeik „játszhatnak más fehér gyerekekkel”, és teljesen nyíltan felvállalhatják a nézeteiket.

A csoportnak az Egyesült Államokból minden tagállamából lehettek tagjai, Európából viszont csak norvégok, németek és az Egyesült Királyság állampolgárai.

Az ohiói jog alapján Lawrencéknek csak be kellett jelenteniük a helyi hatóságnak, hogy a gyerekeiket magántanulóként akarják tanítani és ehhez csak minimális követelményekbe kellett belemenniük: évente 900 óra oktatást kell tartaniuk, minden évben értesíteniük kell a tanfelügyelőt, és biztosítaniuk kell a tanulók munkájának értékelését.

Hogy ezek a feltételek teljesültek a családnál, most, a beszámolók után az állami oktatási minisztérium néz utána. Szakértők szerint nem szegett a házaspár törvényt, mert a szabályzat azt is kimondja, hogy a szülőket nem lehet arra kényszeríteni, hogy olyan tantervet tanítsanak, amely ellentétes vallási meggyőződésükkel.

Az ügyvéd Carmen Longoria-Green, aki a Felelős Otthonktatás Koalíció igazgatósági elnöke is, a VICE-nak azt mondta, ő is magántanuló volt, az ennyire szélsőségesen neonáci ideológia nem volt szokványos, a fehér felsőbbrendűség sugallása már inkább. Példaként elmesélte, hogy ő, míg fel nem nőtt, addig úgy tudta, Martin Luther King Jr. egyáltalán nem volt tiszteletre méltó személy, akire esetleg fel kéne nézni.

Sok otthontanító tartozik olyan fundamentalista keresztény ideológiához, amely felkarolja a fehér felsőbbrendűséget, sok otthoni iskolai tanterv tartalmazza a fehér felsőbbrendűségi ideológia enyhébb megnyilvánulási formáit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik