Szórakozás

Isteni jubileum Alföldi Róberttel az Átriumban

Ötvenedik előadását ünnepli az Átriumban hatalmas sikerrel futó David Javerbaum-darab, az Isteni végjáték. A díjnyertes produkció a Broadway és a West End után érkezett Budapestre 2020-ban, Isten szerepében Alföldi Róberttel.

A produkció január végi londoni vendégjátékát követően, a február 11-i jubiláló előadásban a Mindenható Alföldi Róbert bőrébe bújva érkezik hozzánk Magyarországra, egyenesen Budapestre, hogy megossza gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól.

Két arkangyala, Mihály és Gábriel segítségével válaszol az időközben felmerülő nézői kérdésekre és ismerteti az Univerzum-projekt fejlesztésének további lépcsőit is. Mivel az emberiség egyre távolabb kerül a több ezer éve lefektetett parancsolatoktól, egy új, modernizált Tízparancsolatot hirdet, és a létezés alapvető kérdésein, az emberiség alapértékein keresztül közelit mindennapjainkhoz, miközben kulcskérdéseket fogalmaz meg.

Isten nem csupán rávilágít bűneinkre, de miközben kritikát gyakorol az emberiség felett, beismeri saját hibáit is.

A Magyarországon hatalmas sikerrel futó David Javerbaum-darab a szerző általa indított Twitter-csatorna, a @TheTweetOfGod ötletéből született.

David Javerbaum háromszoros Peabody- és tizenháromszoros Emmy-díjas szövegíró, író, publicista, televíziós producer, humorista, a Late Night Show with David Letterman, a Daily Show with Jon Stewart, a The Big Bang Theory (Agymenők), A Kominsky-módszer, a Disjointed és az új Beavis és Butt-Head sorozatok forgatókönyvírója. Darabja az általa készített @TheTweetOfGod Twitter-csatorna alapján készült, 2015-ben a Broadway-n Jim Parsons főszereplésével aratott nagy sikert.

Fotó: Lakatos Péter

Ez egy amerikai darab, de a szerző kifejezetten szeretné, hogy mindenhol, ahol bemutatják, a szövegben minél több olyan dolog, részlet szerepeljen, ami az adott országra, társadalomra, kultúrára jellemző, így válik helyi szinten is aktuálissá és mindenki számára befogadhatóvá, szerethetővé vagy akár gondolatébresztővé az előadás” – világított rá Alföldi Róbert a jubileum kapcsán.

A Teremtő szerepében már több világsztárt is láthatott a publikum, az Átrium előadásában Alföldi Róbert játssza a főszerepet, a szöveget Csukás Márton és Barnabás magyarította, és az Átrium alkotócsapata tette helyi szinten is aktuálissá és érthetővé.

A 80 perces produkció a TED-előadások, illetve az amerikai showműsorok eszköztárát is felvonultatja: a látványos vetítéseket hangeffektusok egészítik ki. Az egyszemélyes, mégis interaktív monológ során a Mindenható meglepően emberi: hol humorosan, hol dühösen, időnként pedig véresen komolyan, de semmiképpen sem politizálva világít rá látogatásának apropójára: a világ bajban van, a huszonnegyedik órában vagyunk, és bizony ami elromolhat, az el is romlik. De van lehetőség a fejlesztésre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik