Szórakozás

Éles kritikával illette az Emily Párizsbant a francia főváros alpolgármestere

Netflix
Netflix
A politikus szerint a sorozat konzervatív értékeket hirdet.

Múlt csütörtökön jelent meg egy francia lapban David Belliard, Párizs első alpolgármesterének csípős kritikája a Netflix népszerű szitkomjáról, az Emily Párizsban című sorozatról. A politikus a NY Post szemléje alapján amiatt bírálta a műsort, hogy az hamis, idealizált képet mutat a városról, ezzel pedig hozzájárul a klímaválság súlyosbodásához és a konzervatív értékek térnyeréséhez.

Csupán egy pillanatfelvételt mutat egy megváltoztathatatlan Párizsról, egy Disneylandről. Egy nagyon központi részre korlátozódik, csak a leggazdagabb emberek kiváltsága, hogy ebben az építészeti örökségben lakjanak. Összefoglalva, ez csak Párizs Instagram-kompatibilis verziója, kifogástalan színekkel és eszményi kilátással

– írta a sorozatról Belliard, aki a francia zöldpárt vezető pozícióját is betölti.

Szerinte a szériában bemutatott „mese nem kívánatos és nem is életképes”, és „túl kell lépnünk a sztereotip városok iránti nosztalgián, és ki kell találnunk egy új esztétikai koherenciát, amely alkalmazkodik a változó világhoz”.

A cikkben a főhős Emily Cooper ötödik kerületi, latin negyedben lévő lakásáról is szót ejt, ami a padlásszinten található. Az alpolgármester szerint az ékszerdoboznak beállított aprócska hajlék – amit egyébként a főszereplő a legjobb barátnőjével oszt meg – is túlontúl idealizálva jelenik meg a sorozatban.

Ezek a legfelső emeleteken található lakások, amelyekben gyakran a legszegényebbek laknak, elviselhetetlen kemencékké változnak, amikor felmelegszik az idő. Egyszerű megoldás lenne, ha a tetőket fehér fényvisszaverő festékkel festenénk le. De vajon készek vagyunk lemondani a párizsi tetők színes palettájának látványáról?

Belliard Párizs 34 alpolgármesterének egyike, akik Anne Hidalgo polgármester alatt dolgoznak. Azt állítja, városának ábrázolása az Emily Párizsban című sorozatban konzervatív propagandaként jelenik meg, amely szembe megy a városi infrastruktúra átalakítására irányuló erőfeszítésekkel.

A műsorban bemutatott vízió a konzervatívok kezére játszik, akik ellene vannak a városi tanács azon próbálkozásainak, hogy a várost a modern igényekhez igazítsuk

– hangoztatta.

Az Emily Párizsban főszereplője egy fiatal amerikai nő, akit Franciaországba küld a marketingügynökség, ahol dolgozik. Párizsban tartózkodása alatt számos kulturális különbségbe ütközik, de végül mindig sikerül jól kijönnie minden szituációkból. A sorozat nagy népszerűségnek örvend, múlt hónapban jelent meg a harmadik évada, de már úton van a folytatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik