Szórakozás

„Japán vagyok” – jelentette ki Gwen Stefani, majd rázúdult a népharag

Theo Wargo / WireImage / Getty Images
Theo Wargo / WireImage / Getty Images
Az énekesnő szemmel láthatóan nem japán.

A héten jelent meg az Allure magazin Gwen Stefanival készített interjúja, amiben az énekesnő száján kiszaladt egy sokak számára igencsak sértő mondat, miközben saját szépségápolási márkáját promózta.

Uramatyám! Japán vagyok, és nem is tudtam róla

– mondta az ázsiai felmenőkkel nem rendelkező Stefani. A kontextusból kiderül, pontosan mit értett ez alatt:

annyira tud azonosulni a japán kultúrával, és akkora rajongója annak, hogy szinte már eggyé vált vele.

És hogy honnan indult ez az imádat, arról egy kis háttérsztorit is megosztott: mikor gyerek volt, az apja a Yamahának dolgozott, és sokat utazott Kalifornia és Japán között. A tőle hallott történetek hatására az énekesnő felnőttként ellátogatott Tokió Sibuja városrészébe, azon belül is a Harajuku negyedbe, ami később inspirációként szolgált a parfümkollekciójához.

A szóban forgó interjút egy filippínó származású amerikai újságíró, Marie Calaor készítette el az énekesnővel, ő volt az első, aki szót emelt Stefani kijelentése ellen.

Stefanihoz hasonlóan én sem vagyok japán. De egy Amerikában élő ázsiai nő vagyok, így első kézből tapasztalom az ázsiai-amerikaiak ellen irányuló felfokozott gyűlöletet. Mindenkit irigylek, aki azt állíthatja magáról, hogy része ennek a sokszínű, kreatív közösségnek, de el tudja kerülni a narratíva azon a részeit, amik fájdalmasak vagy ijesztők lehetnek

– írta Calaor, hozzátéve: Gwen Stefani többször hangoztatta beszélgetésük során „japánságát”, de azt is említette, hogy tud azonosulni a latinókkal is, valamint hogy egyszerre „egy kicsit kaliforniai lány, egy kicsit japán lány, és egy kicsit angol lány”.

Az énekesnőt online sem kímélték a kommentelők, valóságos népharag zúdult rá kijelentései miatt.

Az interjút lehozó magazin szerint Stefani sajtósa jelezte feléjük, hogy az énekesnő megjegyzéseit félreértették, amikor azonban az Allure írásbeli pontosítást kért tőlük, a sztár és PR-csapata nem voltak hajlandók nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik