Szórakozás

Leszámolnának a maffiára utaló nevű, külföldi termékekkel és helyekkel az olasz gazdák

Az akció a Cosa Nostra whiskytől kezdve a spanyolországi El Padrino étteremig és az indonéziai Nasi Goreng Maffia étkezdéig mindent célba vesz.

Olaszország legnagyobb mezőgazdasági termelői szövetsége harcot indított azok ellen a külföldi cégek ellen, melyek az olasz maffiára utaló kifejezésekkel nevezik el a termékeiket – vagy vendéglátóipari egységeiket  –a világ különböző pontjain. A Guardian szerint az olasz gazdák célkeresztjében a Cosa Nostra whiskytől kezdve a Chili Maffia paradicsomszószig bezárólag sokféle termék található.

A Coldiretti nevű szervezett átfogó vizsgálata egyébként azt is felfedezte, hogy Olaszországon kívül csaknem háromszáz olyan étterem van, melynek az olasz szervezett bűnözéshez köthető a neve – többi között az El Padrino Spanyolországban, a Don Corleone Finnországban, a Burger Maffia Németországban, a Falafel Maffia az Egyesült Államokban, vagy a Nasi Goreng Maffia Indonéziában.

Alessandro Apolito, a szervezet egyik vezetője azt mondta, számára az eddigi legmegdöbbentőbb felfedezés egy Skóciában gyártott, Cosa Nostra Shot nevű, géppisztoly alakú üveg whisky volt.

Botrányos belegondolni, hogy valaki képes ilyesmit vásárolni, még ha csak viccből is (…). Számunkra elfogadhatatlan, hogy olyan komoly dolgokkal viccelődjünk, mint a maffia

– fogalmazott Apolito, aki szerint a maffia-témájú marketing nemcsak hihetetlen károkat okoz Olaszország imázsának és a valódi termékeknek, hanem rendkívül sértő az ártatlan olaszokkal szemben, akik az ország hírhedt bűnszervezeteinek kezei között szenvedtek, vagy vesztették el az életüket.

A szervezet decemberben a Cosa Nostra otthonában, a szicíliai Palermóban rendezett kiállítást a világ minden tájáról összegyűjtött, maffiára utaló névvel rendelkező ételekből és italokból – például az Egyesült Királyságban készült Chili Maffia szósz, a Maffia kávé és az Il Padrino bor is a kiállítás részét képezte.

Egyébként Spanyolországban találták a legtöbb (összesen 63) maffia-témájú éttermet és bárt, őket Ukrajna, Brazília, Indonézia, Oroszország, India, Japán, Lengyelország és az Egyesült Államok követi.

Bár létezik uniós megállapodás az oltalom alatt álló termékek eredetmegjelölésének szabályaira, olyan intézkedések nincsenek, amelyek megakadályoznák, hogy a cégek a maffia után nevezzenek el egy helyeket vagy egy termékeket.

A szervezett bűnözés nevének marketingcélú felhasználása és felidézése nem fogadható el. (…) Gazdasági kárt okoz az agrár-élelmiszeripari ágazatunknak, és fájdalmat az alvilág áldozatainak. Európai szintű megállapodásra van szükség, hogy ilyen elnevezések többé ne fordulhassanak elő

– mondta Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik