Szórakozás

Tortával ünnepli 190. születésnapját a világ legöregebb teknőse

GIANLUIGI GUERCIA / AFP
GIANLUIGI GUERCIA / AFP
Túlélt két világháborút, valamit a Brit birodalom felemelkedését és bukását.

Három napon át ünnepelte százkilencvenedik születésnapját Jonathan, a teknős, a világ legöregebb állata – írja a Daily Star című brit bulvárlap.

Jonathan pontos születési, vagyis tojásból kibújási dátumát nem jegyezték fel, de amikor 1882-ben Szent Ilona szigetére költöztették, a páncélja mérete alapján legalább ötven évesre saccolták a korát, vagyis lehetséges, hogy a teknős 190 évesnél is öregebb.

Amikor Jonathan Szent Ilonára költözött, az emberek lovakkal, szekerekkel jártak, gyertyákkal világítottak. Ma elektromos autókkal furikáznak és a zsebeikben is elférő készülékeken interneteznek. A közben eltelt időben lezajlott az ipari forradalom, felemelkedett, majd széthullott a Brit Birodalom, lezajlott két világ-, egy hidegháború. Jonathan pedig mindvégig csak éldegélt, és jól érezte magát.

Jonathan afféle helyi híresség a mindössze 122 négyzetkilométeres, kevesebb mint 4500 fős lakossággal rendelkező Szent Ilonán. Egész hétvégés születésnapi ünnepségsorozatát, mely december 2-án kezdődött, a sziget turisztikai hivatala szervezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik