Szórakozás

„Afrika melyik részéről jöttél ide?” – újabb rasszista botrány tört ki a brit királyi palotában

Max Mumby / Indigo / Getty Images
Max Mumby / Indigo / Getty Images
Vilmos herceg és Katalin hercegné is reagált az ügyre.

A BBC számolt be arról szerdán, hogy a Buckingham-palotában fogadást tartottak a napokban, ami kínos véget ért: meghívott vendég volt a brit Ngozi Fulani, aki a családon belüli erőszak elleni aktivista a szigetországban. II. Erzsébet egyik udvarhölgye (aki egyfajta személyi asszisztens az udvarnál), Lady Susan Hussey nem helyénvaló megjegyzéseket tett Fulani származására. Hussey egyben Vilmos herceg keresztanyja is.

Fulani a Twitteren adott hangot nemtetszésének, miután szót váltott Hussey-val: az udvarhölgy még Fulani névtábláját is ellenőrizte, majd arról faggatta, honnan származik pontosan. Noha Fulani brit állampolgár, ő csak azt hajtogatta, „árulja el, honnan jött igazából”. Valamint:

  • Afrika mely részéről jött a palotába?
  • Milyen nemzetiségű?
  • „Honnan jönnek a hozzá hasonló emberek?”
  • „Látom, kihívás megérteni a kérdést, hogy honnan származol. Mikor jöttél ide először?”

A beszélgetést többen hallották, sértőnek és rasszistának bélyegezték Hussey szavait.

A Buckingham-palota közleményt adott ki, melyben azt írták, komolyan veszik az ügyet, azonnal vizsgálatot indítanak. Vilmos herceg és Katalin hercegné szóvivője is eljuttatott egy közleményt a legtöbb brit médiumhoz, melyben azt írták:

Nagyon csalódott voltam, amikor tudomást szereztem a vendég tapasztalatairól. A rasszizmusnak nincs helye társadalmunkban. Ezek a megjegyzések elfogadhatatlanok voltak,

és bocsánatot kértek értük.

A 83 éves Lady Susan Hussey az ügy kirobbanása után nyilvánosan bocsánatot kért, majd lemondott az udvartartásban betöltött tisztségéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik