Szórakozás

Szép virágok helyett véletlenül drogot termesztett egy ausztrál kertész

Getty Images
Getty Images
Eldicsekedett a virágaival, akkor értesítették, tiltott növényeket termeszt.

Egy kereskedelmi célú virágfarmot üzemeltet Tasmaniában Kate Dixon, akit egy Instagram-fotója miatt hívtak fel a hatóságok. A képen fodros rózsaszín mákvirág látható – írta a Guardian.

Dixon az ABC rádióadónak később azt nyilatkozta, hogy egy emailt is kapott, de azt gondolta, valami adathalász próbálkozás, mert nem tudta, hogy a pipacsok, amiket termeszt kérdéseket vetnek fel, vagy egyenesen illegálisak.

A dísznövényei ugyanis drogalapanyagnak számítanak.

A Tasmaniai Egyetem munkatársai vettek mintát végül a virágaiból, és megállapították, hogy azok a tiltott Papaver somniferum – amit angolul alkaloid- vagy ópiummáknak, magyarul kerti mák is neveznek – és Papaver bracteatum – azaz perzsa- vagy iráni máknak nevezett – fajokhoz tartoznak.

Dixon vállalja a felelősséget, de azt mondja, hogy a magok könnyen hozzáférhetőek, egy ausztrál nagykereskedőtől vette, de látta helyi értékesítését, ahogy a virágokat emberek kertjeiben is. Ő úgy tudta, hogy a Papaver paeoniflorum és a Papaver oriental (keleti mák) fajokból vásárolt.

A Papaver paeoniflorum ugyanakkor a Papaver somniferum egy alfaja, is szintén be van tiltva Tasmaniában, a Papaver oriental pedig nagyon hasonló kinézetű, mint a Papaver bracteatum.

A minisztérium 50 növényt távolított el Dixon birtokáról.

A Poppy Growers Tasmania vezérigazgatója, Keith Rice szerint könnyen felismerhetőek a tiltott mákfajok, és nem tartja valószínűnek, hogy virágmagkeverékekbe kerülhetnének, met nagyon szigorú szabályozás alá esnek.

Tasmania a világ legnagyobb alkaloidmák termesztője, a globális kereslet csaknem fele innen kerül ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik