Szórakozás

Videó: Dróneső lett a karácsonyi fényjátékból Perth-ben – 50 repülő zuhant le a látványos show közben

26,5 millió forintnak megfelelő kár érte a műsort szervező városházát, de mivel a világító drónok főként a folyó fölött repkedtek, ezért senki nem sérült meg a költséges balesetben.

Több száz világító drón segítségével varázsolnak fényjátékot a karácsonyra készülve a Swan-folyó felett az ausztráliai Perth városában. Múlt hétvégén azonban a műsorhoz használt 500 távirányítású légijármű közül 50 darab a folyóban landolt – így a jól megtervezett koreográfiát többször is megzavarta egy-egy drón lezuhanása.

A városvezetés a történetről beszámoló 9News szerint „technikai problémákkal” magyarázta a Nights City of Lights elnevezésű rendezvényen vasárnap este történt balesetet. Mivel a folyó felett repkedtek a kivilágított járművek, ezért a drónhullásban szerencsére senki nem sérült meg. De a tömegesen elhibázott manőverek városi kasszának annál nagyobb kárt okoztak a városi kasszának.

Egy meghibásodott drón ugyanis 2 ezer ausztrál dollárba kerülhetett, ami több mint félmillió forintnak felel meg, így az 50 meghibásodott drón értéke összesen 100 ezer ausztrál dollár, azaz 26,4 millió forint lehetett.

Basil Zempilas polgármester elismerte, hogy „néhány drón nem azt csinálta, amit kellett volna”, de azt állította, hogy a lakosságot nem fenyegette veszély. „Elfogadom, hogy a vasárnap esti drónbemutató elmaradt az elvárásoktól. (…) Ez néhány technikai probléma miatt volt” – mondta a városvezető, majd azzal folytatta, inkább bele sem mer gondolni mekkora anyagi kár keletkezhetett az ötven drón lezuhanásával.

A történtek kivizsgálása folyamatban van, és az eltűnt drónokat ki fogják hozni a folyóból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik