Szórakozás

Felbecsülhetetlen értékű Star Wars-festmény van egy magyar férfi birtokában

compact tv
compact tv
Érhet ezer, de akár tízmillió dollárt is.

Nemrég új sorozat indult a Compact TV YouTube-csatornán Mű vagy Műtárgy címmel, amit Kováts Dávid galerista és Szabó Simon vezetnek közösen.

A vasárnapi epizódban bemutattak egy festményt, ami Tóth Tamás birtokában van. A mű az 1983-as Jedi visszatér tizedik évfordulója kapcsán, James Khan szintén 1983-as könyvéhez készült el 1993-ban: akkor még az volt a trend, hogy az ilyen típusú művekhez előbb festmény készült, ami aztán később a könyv borítója is lett. A szóban forgó képet két magyar festőművész, Boros Zoltán és Szikszai Gábor készítették el George Lucas megbízásából, ehhez elismerő tanúsítványt is kaptak.

Tóth Tamás elárulta, úgy került hozzá a festmény, hogy találkozott Szikszai feleségével, aki leszervezett neki egy találkozót a festőművésszel, végül ajándék gyanánt kötött ki a kép Tóthnál. Utóbbit érdekelte, mennyi lehet az értéke a festménynek, így felkereste a világ legnagyobb aukciós házait, de nem tudták megbecsülni sem pénzben a műtárgyat, ugyanis nincs hasonló a piacon, ekképp az árát sem lehet belőni.

Lehet, hogy ezer dollár, lehet, hogy tízmillió, nem tudják megmondani

– vélekedett Tóth.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik