Szórakozás

Garcia, a szuperhős!

Képregényfilmekből és sorozatokból manapság már annyi létezik, hogy szinte szuperképességre van szükség ahhoz, ha mindegyiküket meg szeretnénk jegyezni. A Garcia! szerencsére minden tekintetben más, mint az átlag.

Lehet egy szuperhős erős, szállhat a felhők fölött, lőhet ki energianyalábokat a szeméből, és még hosszan sorolhatnánk, de nagyon ritkán születik olyan szuperférfi vagy szupernő, aki mindemellett teljesen valóságos történelmi háttérrel rendelkezik. Már ha leszámítjuk a lefagyasztását, majd évtizedekkel későbbi felélesztését.

A spanyolok legféltettebb szuperkincse, Garcia egy olyan képregényvilágból érkezett, amit szinte nem is lehet találni. Emberfeletti képességekkel rendelkezik, de a nagyon is valóságos Franco-korszak egyik terméke, és bár szigorúan fikciós karakter, de maga a történelmi kor, amelyből átugrott a világunkba, valós és kifejezetten érdekes. Francisco Franco fasiszta rezsimjének szuperkatonája, aki brutális erővel bír, de nem is ez a legérdekesebb benne, hanem az, hogy a sajátos, ’50-es évekből hozott világnézeteivel egyszer csak egy olyan helyen kell túlélnie, ami a legkevésbé sem kompatibilis vele: napjaink Spanyolországában.

Garcia ugyanis egy kiadós hibernáció után 60 évvel később ébred, és rá kell jönnie, hogy fogalma sincs, mi történik a világban. Minden megváltozott, az emberek sokkal szabadabban gondolkodnak és élnek, ő azonban még mindig Franco szuperkatonája az ’50-es évekből, akit az új világ teljesen összezavar, az pedig csak ront a helyzetén, hogy az újságírónő, aki véletlenül felébreszti őt, szinte a tökéletes ellentéte, mégis meg kell próbálniuk együttműködni.

Az ember már eleve felkapja a fejét, amikor egy spanyol képregényből készül sorozat, hiszen ebből már lehet sejteni, hogy valami nagyon mást kap, mint amit általában a Marvel, a DC vagy a Dark Horse kiadók képesek adni a rajongóiknak. A valós történelmi háttér, a Franco-korszak, amelybe a Garcia! vissza-visszaugrik fekete-fehér, és rettentően stílusos jelenetekkel, olyan hangulatot adnak, amelyek önmagában is kiemelik a fősodorból, amelyek régi klasszikusok sorozatokat és filmeket idéznek meg, de a Garcia! ennél jóval többet tud.

A 2014-es spanyol képregény – amely itthon a Vadvirágok Könyvműhely gondozásában jelent meg – alapján készült széria ugyanis egyszerre képes megtalálni a tökéletes arányt a humor és feszültség adagolásában. A flashbackek remekül összeérnek a modern kalandokkal, ráadásul olyan régivágású kémfilm-hangulatot adnak a sztorinak, amely egyetlen szuperhősfilmben és sorozatban sincs jelen, hiszen tulajdonképpen nagyon nehezen is lehetne. A Garcia! azonban izzadtságmentesen képes összehozni a két világot, így azoknak is közel kerülhet a szívéhez, akik rajongtak olyan egykori sorozatokért, mint például Az angyal, valamint azoknak is, akiknek a modernebb szuperhősfilmekért dobban meg a szívük, és az sem baj, ha nem bánják, ha egy képregényfilm földhözragadtabb akciójeleneteket tartogat számukra, amelyek ettől függetlenül még látványosak is tudnak maradni.

Az HBO Max sorozata azoknak lesz a kedvence, akik imádják a furcsa párokat, főleg azokat, amelyekben egy kőkemény fazon és egy igazi izgága, nyughatatlan ember próbál együtt létezni, ami persze a legkevésbé sem megy könnyen. És persze azoknak, akik úgy gondolják, hogy egy öltöny igenis lehet szuperruha. Mert nagyon is az. Még akkor is, ha a történésekhez látszólag nincs szükség hozzá. Antonia és Garcia egy olyan összeesküvés nyomában loholnak, amely ijesztően valóságosnak hat, amely különös feszültséget ad a sorozatnak, és tökéletesen bemutatja, hogy bármennyi idő is telhet el, a történelem könnyen megismételheti önmagát.

Az HBO sorozatai számára nagyon sokszor egyébként is fontos a megalapozott történelmi háttér, ami előre tudja lendíteni a cselekményt, újabban pedig két olyan széria is érkezett a kínálatba, amellyel azok eshetnek mély szerelembe, akiknek fontos, hogy valóságos történelmi korban és helyszínen bonyolódjon a cselekmény. Egyikük, az Engedetlen hősök ráadásul valós eseményeken alapul. A Birmingham bandája atyjának hatrészes minisorozatában egy olyan egyáltalán nem szokványos katonai alakulat teljesen őrült kalandjait lehet végigizgulni, akik tökéletesen szembe szeretnének menni a II. világháborúban harcoló alakulatok felfogásával. A csapat tagjai szinte mindenben eltérnek a többi alakulat katonáitól, de talán vakmerőbbek, mint bárki, aki éppen a fronton harcol.

Az Engedetlen hősök mellett pedig itt Az Angolok is, amelyben Emily Blunt repül vissza a vadnyugatra, hogy bosszút állhasson gyermeke haláláért. A színésznő már jónéhányszor bebizonyította, hogy nagyon ért az akcióhoz, valamint a feszültséghez, és hogy gyakorlatilag minden korban és közegben tökéleteset tud alakítani. A vadnyugati bosszútörténet is remekül áll neki, sokan pedig az év egyik legjobb sorozatát látják Az Angolokban, amit kár lenne kihagyni.

Ez pedig így már három kihagyhatatlan sorozat. A Garcia!, az Engedetlen hősök és Az Angolok már nézhető az HBO Max kínálatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik