Szórakozás

Hogyan tudsz leginkább fenntartható módon közlekedni a városban?

A szeptemberi tanévkezdés minden évben kritikus időszaknak számít a városi közlekedés ritmusában. A nyári szünet alatti pillanatnyi levegővételt hamar beárnyékolja a reggelente újra és újra feltorlódó autók áradata, a városban megszokottá vált dugók okozta szmog-kipufogófüst egyveleg. A jó hír, hogy ezen nagyrészt mi magunk is tudunk változtatni: városi mobilitási szokásainkat könnyedén tehetjük zöldebbé, ezáltal városainkat is élhetőbbé.

Közlekedés a nagyvárosokban: komplex problémakör

A KSH adatai szerint Magyarországon évről-évre egyre nagyobb a személygépkocsi-állomány (2021-ben 4 020 159 db), míg a népesség lassan fogyatkozó tendenciát mutat. Kevesebb ember, több autó – ez a jövő? Természetesen a kérdés nem ilyen egyszerű, hiszen számos oka lehet annak, hogy valaki inkább az autó mellett dönt – legyen szó az infrastruktúra hiányosságairól, az agglomeráció nagymértékű növekedéséről vagy egyszerűen kényelmi szempontokról. A mindennapi rohanásban nehéz megtalálni a módját a fenntartható közlekedésnek: tervezést, plusz energiát, felszerelést igényel, ami pillanatok alatt kiváltható azzal, hogy csak beugrunk az autóba. Az egészségünk érdekében és városaink tisztább levegőjéért viszont megéri a többlet-energiaráfordítás.

Fenntartható városi közlekedés előnyei a környezetre nézve

A nagyvárosokra telepedő reggeli szmog bizonyítja legjobban, hogy a légszennyezettség látható formában jelen van a mindennapjainkban. A közlekedésből eredő üvegházhatású gázok kibocsátása növekvő trendet mutat, ami leginkább az egészségünkre nézve jelent veszélyt. Minden egyes aktivitásunk hatással van a környezetünkre, mobilitásunk kibocsátással jár – de nem mindegy, hogy károsanyagot eregetünk a levegőbe vagy minimális ökológiai lábnyommal jutunk el A-ból B-be. A képlet valójában egyszerű: kevesebb autó + kevesebb károsanyag kibocsátás = tisztább levegő.

Azzal, ha például a napi munkába járáshoz fenntartható közlekedési eszközt választunk, máris megtettük az első lépést a környezettudatosság felé. De pontosan hogyan, milyen eszközökkel tudjuk csökkenteni a közlekedésből származó ökológiai lábnyomunkat a hétköznapokban? Ehhez adunk pár kézenfekvő, a napi rutinba is könnyen beépíthető tippet!

Kerékpárral a városban

Talán az egyik legegyértelműbb lehetőség, ami a fenntartható közlekedés kapcsán először eszünkbe jut. A kerékpározással hozzájárulhatunk egy élhetőbb környezethez: kevesebb légszennyezés (a biciklizés CO2 kibocsátása tulajdonképpen nulla…), kisebb zaj, kevesebb dugó. A tudat, hogy minden nap teszünk valamit a bolygónk érdekében, kedvezően hat a lelkünkre is – máris csökken a klímaszorongásunk!

Az sem elhanyagolható érv, hogy városban gyorsabb biciklivel közlekedni, mint a dugóban rostokolni… A városi bringák komfortosak, sokszor még átöltözni sem kell – kényelmes tempóban tekerve a napi mozgás is megvan ;) Bár Magyarországon elég nagy arányban van a lakosságnak saját kerékpárja, ha csak ez tartana vissza, akkor érdemes csekkolni a közbringarendszereket, melyek kedvező áron kínálnak bérletet.

Gördülj – rollerrel vagy gördeszkával!

A roller vagy a bevállalósaknak a gördeszka azért is lehet praktikus megoldás, mert könnyebben lehet kombinálni a tömegközlekedési eszközökkel. Nem foglal el nagy helyet, vonaton, buszon a hónunk alá csapva szállítható. Bár erre az összecsukható kerékpár is megoldás lehet, a rollert viszont egyszerűbb, gyorsabb kinyitni leszállást követően.

 

Autómegosztás, avagy carsharing

Ha nem vagy a hard core változtatásoknak a híve, akkor érdemes kisebb ütemben elkezdeni a zöldebb közlekedésre való átállást. Az autó nem ördögtől való találmány, de elég a körúton bepillantani a kocsikba, legtöbbször egy embert találunk a volán mögött. Ez se nem gazdaságos, se nem fenntartható hosszútávon – viszont a carsharing sokat tud enyhíteni a problémán. A népszerű autómegosztó platformokon kívül érdemes a közvetlen környezetben is tájékozódni: a lakóközösségben, a munkahelyi vagy ismeretségi körökön belül előfordul, hogy az úticélotok megegyezik.

Nincs rossz alternatíva!

Bármelyik opciót is választod, ha már pár napra otthon hagyod az autót és helyettesíted valamilyen fenntartható alternatívával, te is hozzájárulsz ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő, és élhetőbbek a városaink.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik