Szórakozás

Egy missouri iskolai körzet visszaállítja a verést – köszönik a szülők

Getty Images
Getty Images
Óvintézkedések mellett.

A Barry megyei iskolai körzet bejelentette, hogy ebben a tanévben visszavezetik a gyerekek verését. A körzet vezetője, Merlyn Johnson azt mondja, egy éve, mikor megbízták, nem fogadta volna el ezt a tervet, de mára megbarátkozott vele.

A körzetben, ahol 1900 iskolást oktatnak, 2001-ben szüntették be a gyerekek testi fenyítését. A szülőket nemrég értesítették a júniusban elfogadott irányelvről, amit csak végső esetben, a szülők írásbeli engedélyével vetnek be.

A megyének és a kis, 4000 fős megyeszékhelyének nagyon tradicionális a társadalma, a szülők régóta csalódottak, mert nem volt megengedett a testi fenyítés, többen kérték is, hogy vezessék vissza.

Vannak, akik ténylegesen megköszönték nekünk

– mondta az USA Todaynek a fenyítés újbóli alkalmazásáról Johnson.

A közösségi médiában valószínűleg megdöbbennének, ha hallanák, hogy ilyeneket mondunk, de az emberek többsége, akivel találkoztam, támogatja

– tette hozzá az iskolai körzet vezetője azzal, hogy minden család véleményét kikérik, és azt tiszteletben tartják.

1977-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága arra jutott, hogy a testi fenyítés alkotmányos, így az államok saját döntési körébe tartozik, hogy engedélyezik-e. Missouri azon 19 – többségében déli – állam közé tartozik, amelyben még mindig lehetőség ezzel élni.

A casville-i visszaút egy független felméréssel kezdődött, amelyben az iskolai alkalmazottakat, a szülőket és a diákokat is megkérdezték. Mindhárom csoport egyik fő aggodalma a tanulók viselkedése és fegyelmezettsége.

Erre próbáltak megoldásokat találni, és bár Jonhson szerint a testi fenyítés egy „régimódi fegyelmi intézkedés”, meglepte, mekkora érdeklődés mutatkozott iránta.

Végül arra jutottak, hogy engedélyezik a testi fenyítést, de csak akkor, ha „minden egyéb alternatíva kudarcot vallott, és csak ésszerű formában, az igazgató jóváhagyásával” történhet meg. Csak az igazgató hajthatja végre egy tanú kíséretében, úgy, hogy másik tanuló azt nem láthatja. Arc, fej ütése tilos, és testi sérüléssel sem járhat. A végrehajtás egyetlen módja „lapáttal a fenék megütése”, a fiataloknak egyszer, legfeljebb kétszer, a nagyobbaknak maximum háromszor.

Az igazgatónak a testi fenyítésről és annak okairól be kell számolnia az iskolai körzet vezetőjének.

Johnson azt mondja, hogy a felfüggesztés, a szülői látogatás és fogvatartás mellett a pozitív megerősítés is lehetséges megoldás, de vannak gyerekek, akiknél ezek nem működnek. Azt remélik, a testi fenyítés lehetősége náluk is visszarettentő hatással bír majd.

Egy év múlva felülvizsgálják, a meglévő intézkedések, így a testi fenyítés milyen hatással vannak a gyerekekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik