Szórakozás

Szélturbinák lapátjaiból készíthetnek gumicukrot

Getty Images
Getty Images
Tudósok kompozit gyantából építenék a lapátokat, hogy az újrafelhasználható legyen, és akár édesség is készülhessen belőlük.

A Michigani Egyetem kutatói üvegszálakat növényi eredetű polimerekkel kombinálva kompozit gyantát hoztak létre. Ebből szerintük szélturbinák lapátjait lehetne a későbbiekben megépíteni, és azzal se lenne gond, ha az élettartamuk végéhez érnének. Az anyagokat le lehetne bontani és újrahasznosítani új termékké: új turbinává, de akár édességgé is – számolt be róla a Guardian.

A szélenergia a megújuló energia egyik fő forrása, de a szélturbinák lapátjai, melyek általában üvegszálból készültek, akár egy fél focipálya hosszúságúak is lehetnek és problémákat okoz az ártalmatlanítása során is: sok hulladéklerakóba kerül, amint elérik a használati ciklusuk végét.

A kutatók viszont most egy új gyantát terveztek, amiből egy lúgos oldatban kálium-laktát is visszamarad, amiből pedig megtisztítva sportitalokat, édességeket lehet készíteni.

Élelmiszerminőségű kálium-laktátot nyertünk ki, amit gumicukorka készítéséhez használtunk fel, én is ettem belőle

– nyilatkozta John Dorgan a gyantáról beszámoló tanulmány egyik szerzője.

A lúgos oldat használatával polimetil-metakrilát, azaz PMMA is visszamarad, ez pedig egy műanyag, amit ablakoknál, kocsik hátsó lámpájánál használnak fel.

Egy növényből, például kukoricából vagy fűből származó szénatom nem különbözik a fosszilis tüzelőanyagból származó szénatomtól. Ez az egész a globális szénkörforgás része, megmutattuk, hogy a földi biomasszából hogyan jutunk el a tartós műanyagig, majd vissza az élelmiszerekig

– tette még hozzá a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik