Szórakozás

Betonnal töltik fel aktivisták a lyukakat, miután a golfpályák felmentést kaptak az aszály miatti öntözési tilalom alól

Klímaaktivisták vették célba a golfpályákat Dél-Franciaországban. Betonnal töltik fel a lyukakat az ellen tiltakozva, hogy bár a durva aszály miatt öntözési tilalmat vezettek be, a golfklubokkal kivételt tettek a törvényhozók.

„Elfogadhatatlan, hogy miközben Franciaország a legnagyobb szárazsággal küzd a meteorológiai mérések bevezetése óta, egy szektor, mely a társadalom egy apró töredékét érinti, privilégiumokat élvez” – írja sajtóközleményében az Extinction Rebellion (Lázadás a kihalás ellen) nevű környezetvédő-szervezet toulouse-i csoportja.

Az aktivistákat az háborította fel, hogy míg Franciaországban országos vízkorlátozás van érvényben a történelmi hőség és szárazság miatt, és száz településen pedig nincs elegendő ivóvíz, addig néhány golfpálya felmentést kapott az öntözés tilalma alól – írja a BBC.

A környezetvédők két település, Vieille-Toulouse és Blagnac golfpályáit rongálták meg.  Gérard Rougier a Francia Golfszövetség elnöke azt mondja, a jelenlegi helyzetben, öntözés nélkül a golfpályák három nap alatt tönkremennének, és a golfklubokban mintegy 15 ezer ember dolgozik Franciaországban.

Bár a vízkorlátozás országos érvényű, a részleteiről regionális szinten dönthetnek. A legtöbb településen tilos az autómosás és a kertek öntözése. A golfpályák öntözését eddig csak a nyugat-franciaországi Ille-et-Villaine-ben tiltották be. A többi területen sem folyhat korlátlanul az öntözés: a pályákat csak éjjel szabad locsolni, és a szokásos vízmennyiség legfeljebb 30 százalékával.

Éric Piolle, a délkeleten fekvő Grenoble zöldpárti polgármestere szerint a politika még mindig a gazdagok és befolyásosok érdekeit védi.

Franciaország vészhelyzetet hirdetett, mert egyes részein 85 százalékkal kevesebb eső esik a szokásosnál, a Loire folyó pedig egyes szakaszain szinte teljesen kiszáradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik