Szórakozás

A YouTube-ról leste el egy brazil férfi, hogyan műtse meg a saját orrát, a beavatkozás után kórházba került

graphixel / Getyy Images (illusztráció)
graphixel / Getyy Images (illusztráció)
A videót, ami alapján a később intenzíven kikötő férfi nekiállt az orrával babrálni, azóta elérhetetlen. Hosszú sebészeti és pszichológiai kezelés vár az otthon orrplasztikával próbálkozó páciensre.

Egy brazil férfi kórházba került, miután orrműtétet hajtott végre saját magán, ami a helyi média szerint arra késztette a YouTube moderátorait, hogy töröljék a beavatkozáshoz használt, külső segítség nélküli, DIY (Do It Yourself – úgynevezett „csináld magad”) orrplasztikáról szóló oktatóvideót  – számolt be a Business Insider.

A július 21-én történt eset után a férfit a Sao Paulo államban található Campo Limpo nevű város kórházának sürgősségi osztályára kellett szállítani,

ahol a helyi egészségügyi hivatal tájékoztatása szerint mentálhigiéniás szakemberek vizsgálták meg a férfit még azelőtt, hogy a szájsebészek kezelésbe vették volna.

A specialisták a sebek megtisztítását és kötözését követően elmagyarázták a férfinak, hogy mire kell odafigyelnie, és még aznap hazaengedték. De természetesen nem úszta meg ilyen könnyen a dolgot, hiszen további sebészeti és pszichológiai kezelések várnak még rá.

A G1 nevű brazil hírportál szerint a páciens a YouTube-on nézett oktatóanyagokat az otthoni orrplasztika elvégzéséről, és olyan eljárásokat másolt le belőlük, melyeket amúgy csak képzett orvosok végezhetnének el. A brazil lap azt írja, hogy a YouTube nem sokkal a balesetről szóló hírek megjelenése után eltávolította a házi orrplasztikáról szóló oktatóvideót, és az eset miatt már csak nagykorú felhasználók tekinthetik meg a hasonló, önmagunk megműtését bemutató tartalmakat.

Azonban a város egészségügyi hivatala azt közölte az Insiderrel, hogy nincs információjuk arról, honnan inspirálódott a férfi, a YouTube pedig nem akarta kommentálni az ügyet.

A G1 által megkérdezett orvosok szerint az orrműtét saját magukon történő elvégzése súlyos szövődményekhez vezethet, például az érzékszerv elhalásához, különböző fertőzésekhez, orrduguláshoz és anafilaxiás sokkhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik