Szórakozás

Kitoloncolhatják Ausztráliából az ételfutárt, mert munka után magányosan maszturbált az autójában

Kyle Monk / Getty Images (illusztráció)
Kyle Monk / Getty Images (illusztráció)
A fiatal bevándorlót hajnalban, egy éjszaki műszak után érte tetten egy önkormányzati alkalmazott, aki eredetileg csak szólni akart neki, hogy rossz helyen parkol.

Egy 26 éves, Nepálból származó férfit kiutasíthatnak Ausztráliából, mivel még 2021-ben rajtakapták, ahogy hajnalban a kihalt utcán egyedül maszturbált az autójában – írja az ausztrál ABC News honlapja.

A 2015 óta Tasmaniában élő férfi a sziget fővárosában, Hobartban dolgozott ételfutárként, amikor az egyik éjszakai műszakja után úgy érezte, tökéletes helyet talált az egyszemélyes légyottjához a főváros Rosny Park nevű elővárosában egy kihalt útszakaszon. Azonban az örömét beárnyékolta, hogy rossz helyen parkolt le, és odament hozzá egy önkormányzati alkalmazott, aki figyelmeztetni akarta erre.

Mivel a megdöbbenéstől nehezen szóhoz jutó önkormányzati alkalmazott az ablakon való bekopogás után csak annyit kért tőle, hogy hajtson el, ezért elsőre úgy tűnt, nem lesz nagyobb baja a dologból.

De persze a futárt később elfogták, a tasmaniai közösségi büntetés-végrehajtási intézet kockázatértékelése pedig arra jutott, hogy a férfi esetében közepes a bűnismétlés esélye, ezért akár ki is toloncolhatják az országból.

A fiatalember ügyvédje, Dinesh Loganathan két független klinikai pszichológust, Dr. Grant Blake-et és Dr. Emma Collinst kért fel, hogy alkossanak professzionális véleményt az ügyfeléről, akik mindketten cáfolták a bv-jelentést, mondván, a férfi esetében alacsony a bűnismétlés kockázata. Azonban a büntetés-végrehajtási intézetet ez nem hatotta meg.

Két okleveles klinikai szakpszichológusunk van, akik jelentést nyújtottak be a bíróságnak arról, hogy a Static-99R-t [a kockázatfelmérő eszközt] soha nem lett volna szabad beadni [a férfi ügyében], hibás volt az alkalmazása

– mondta az ételfutár védője az ügyet tárgyaló bírónak, majd arról beszélt, hogy a panaszát elutasító büntetés-végrehajtási szervek nemcsak ügyfele esetében jártak el túl szigorúan egy apró kihágás miatt, hanem egy rendszerszintű, bevándorlókat érintő kérdésről van szó – ami az egyik szakértő, Dr. Blake szerint is nagyon problémás.

„Ez etikátlan, elfogadhatatlan gyakorlat. Ez nem folytatódhat” – zárta védőbeszédét Loganathan.

Ausztrália kitoloncolási törvényei a nyugati világ legszigorúbbjai közé tartoznak. A Guardian szerint amióta a szövetségi kormány 2014-ben bevezette a migrációs törvény 501-es szakaszát – melynek értelmében a nem állampolgárok számára megtagadható a vízum, ha nem felelnek meg egy „karaktervizsgálaton” –, mintegy 10 ezer embert toloncoltak ki.

2019-ben a kormány megerősítette ezeket a törvényeket a „kijelölt bűncselekmények” új szakaszának hozzáadásával, ami miatt a korábbinál több bevándorló bukott meg a teszten. 2020-ban és 2021-ben pedig összesen 946 vízumot töröltek az 501-es szakasz alapján. A belügyminisztérium honlapja szerint a leggyakoribb ok a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik