Szórakozás

Túl sok LMBTQ témájú könyv volt a gyűjteményben, ezért bezárhatják egy michigani kisváros könyvtárát

Christina Vartanova / Getty Imaeges (illusztráció)
Christina Vartanova / Getty Imaeges (illusztráció)
A túl sok ebben az esetben nagyjából 90 példányt jelentett a 67 ezres gyűjteményből. Népszavazással döntötték el a kérdést a konzervatív településen.

Egy Jamestown Township nevű, nyugat-michigani kisvárosban azért szavazták meg a héten a helyi könyvtár megszüntetését, mert több olyan könyv is volt a polcain, amely LMBTQ-témákat tartalmazott – számolt be a Business Insider.

A Patmos Könyvtár sorsáról döntő keddi népszavazáson a megszüntetést – pontosabban az intézmény finanszírozásának megvágását – támogatók adták a voksok 62,5 százalékát, míg a könyvtár megtartását a szavazásban részt vevők 37,5 százaléka támogatta. A javaslat egyébként megújította volna a könyvtár működésének finanszírozását, és még a költségvetését is megnövelte volna 2023-tól kezdődően.

A szavazás eredményének értelmében az intézmény költségvetését nem megnövelték, hanem inkább lecsökkentették – ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy elestek az eddigi fő forrásuktól, a város ingatlanadó-bevételeitől, és az évi 245 ezer dolláros (azaz közel 100 millió forintos) költségvetésű könyvtárat be kell zárni.

A portál szerint a a szavazás eredménye a főként republikánus érzelmű helyiek hónapok óta tartó, összehangolt munkájának az eredménye, akiket felháborított, hogy a könyvtárban LMBTQ témájú, érzékenyítőkönyveket is találni, nagyjából 90 példányt a 67 ezres gyűjteményben.

A helyi kultúrharc egyébként az év elején kezdődött, amikor egy szülő felfedezte a könyvtárban a Gender Queer: A Memoir című képregényt, és aggodalmát fejezte ki miatta.

Aztán az egész heves könyvtári tanácsülésekhez és más könyvekkel kapcsolatos panaszokhoz vezetett.

A helyi lakosok azzal vádolták a könyvtár tisztviselőit, hogy az érzékenyítőkönyvekkel megpróbálják „behálózni” és „befolyásolni” a gyerekeket, ezért arra buzdítottak mindenkit, hogy szavazzanak a könyvtár további támogatása ellen. Végül a könyvtár igazgatója, és a helyére ideiglenesen kinevezett következő igazgató is lemondott.

Az egyik lakos szerdán GoFundMe kezdeményezést hozott létre, mivel könyvtárat „a közösség szövetének alapvető részének” tartja, é szeretné összegyűjteni a könyvtár fenntartásához szükséges pénzt. A közösségi adománygyűjtés elindítója azt írta, hogy a könyvtár finanszírozásának megfúrására tett erőfeszítések „hangosak” és „jól összehangoltak” voltak egy olyan csoporttól, amelyik „haragot keltett néhány, az LMBT+ közösségről szóló könyv jelenléte miatt”. Az Insider szerint a Patmos Könyvtár csütörtökön már nem is volt nyitva.

A keddi szavazás azt az amerikai trendet tükrözi, hogy a republikánusok szeretnének gátat szabni a szexuális és az etnikai kisebbségek helyzetével kapcsolatos érzékenyítésnek.

Jamestown Township egy kicsi, de konzervatív fellegvár a nyugat-michigani Ottawa megye délkeleti sarkában. A keddi választáson alig több mint 3 ezer ember – a város lakosságának egyharmada – szavazott. Egyébként az Egyesült Államok 2020-as elnökválasztásán a megye szavazói között 59,8-38,4, míg a település szavazói között 76-21 százalékos arányban nyert Donald Trump Joe Biden ellen – idézte fel az Insider.

Nem számítottam ilyesmire. A könyvtár a közösség központja. Az, hogy egyesek rövidlátók, hogy bezárják ezt az LMBTQ ellenzése miatt, nagyon kiábrándító

– adott hangot aggodalmának a könyvtári tanács helyi lapnak nyilatkozó elnöke, Larry Walton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik