Szórakozás

Bunkónak tűnünk, ha ezeket csináljuk az étkezőasztalnál

Getty Images
Getty Images
Néhányat ezekből sokan elrontanak.

William Hanson etikettszakértő, a Sunnak írt arról, mit lehet, és mit nem lehet megtenni az asztalnál étkezés közben.

Így például azt javasolja, hogy még étkezés előtt menjünk el vécére, mert közben nem igazán szerencsés. Legfeljebb a főétel és a desszert között.

Soha nem szabad elhagyni az asztalt, míg étel van rajta, függetlenül attól, hogy a sajátunk vagy másé (…) Ha feltétlenül fel kell állni, halkan kérjen elnézést, mikor feláll, és ne felejtsen el elnézést kérni, akkor is, mikor visszaül.

Hanson azt az azért sokak által ismert szabályt is elmondja, hogy csukott szájjal együnk és ne beszéljünk közben. A legjobb, ha lenyeljük és csak utána válaszolunk, még ha emiatt nem is válaszolunk rögtön. Ha a szánk elé helyezzük a kezünket, az azt jelenti, hogy egy-két pillanat és válaszolunk.

Így az is viszonylag ismert előírás, hogy

  • nem szabad könyökölni az asztalon,
  • ahogy gyalogolva enni sem,
  • legjobb, ha mindenhez kést is használunk (kivéve, a sütiket, rizottót, tésztát),
  • ne bizgeráljuk a nyelvünkkel a fogunkat, ha valami beragadt a fogaink közé, hanem használjunk fogpiszkálót, de ne az asztalnál, hanem a mosdóban,
  • ne böfögjünk.

Az etikettszakértő szerint soha nem szabad kirakni az asztalra a telefonunkat, odáig megy, hogy ő be is tiltaná őket, mert az egyik legmocskosabb dolgunk, mert állandóan nyomkodjuk.

A sok tiltás mellett viszont az ujjunk lenyalása rendben van, egyes esetekben. Ha olyan ételt eszünk, pizzát vagy valamit laposkenyérrel. Egyébként ne csináljuk, mondja Hanson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik