Szórakozás

Ritka agyevő amőba fertőzött meg egy férfit Iowában

Az amőba által okozott betegség halálozási aránya 97 százalék, a fertőzőttek jellemzően három héten belül meghalnak.

Az intenzív osztályra került egy missouri lakos, miután egy ritka agyevő amőbával fertőződött meg, amikor egy délkeleti iowai tóban úszott – írja a CBS egészségügyi tisztviselőkre hivatkozva.

A közleményük szerint a férfinél primer amőbás meningoencephalitist (PAM) diagnosztizáltak, ami egy ritka és általában végzetes fertőzés, amelyet a Naegleria fowleri amőba okozott.

A hatóságok lezárták az érintett strandot a Lake of Three Fires State Parkban.

A napokban az iowai egészségügyi tisztviselők a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központtal (Centers for Disease Control and Prevention) közösen tesztelést végeznek a tóban, hogy felmérjék a fertőzést, a vizsgálatok több napig is eltarthatnak.

Az emberek akkor fertőződnek meg, amikor az amőbát tartalmazó víz az orrukon keresztül bejut a szervezetükbe úszás vagy búvárkodás közben.

A CDC statisztikái szerint szinte biztos, hogy a fertőzött személy belehal a betegségbe, a halálozási arány több mint 97%. Az Egyesült Államokban 1962 és 2021 között 154 embert fertőzött meg agyevő amőba, és csak négyen élték túl. 2015-ben például hárman vesztették életüket.

Ez az általunk ismert legrosszabb parazita a világon

– mondta Christopher Rice, a Georgiai Egyetem Gyógyszerkutató Központjának kutatója.

Ez volt az első agyevő amőba-fertőzés, amit Iowában felfedeztek, a szomszédos államok, Minnesota, Missouri és Kansas már mind jelentettek ilyen esetet.

2020-ban egy 13 éves floridai fiú halt egy agyevő amőba miatt, tavaly pedig egy texasi fiatal vesztette életét.

Kapcsolódó
Agyevő amőba ölt meg egy texasi fiút
A Naegleria fowleri ritkán okoz fertőzést, de ha egyszer kialakul a betegség, kicsi az esély a túlélésre.

A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint a ritka amőba elsősorban édesvizekben, például tavakban, folyókban és meleg forrásokban található.

A CDC szerint a fertőzés tünete lehet a súlyos fejfájás, láz, hányinger és hányás, súlyosabb esetben nyakmerevség, görcsrohamok vagy hallucináció is felléphet, és akár kómába is eshet a beteg.

A fertőzés jelei jellemzően néhány nappal azután jelentkeznek, hogy az amőba bejutott a szervezetbe, az emberek túlnyomo többsége pedig a tünetek megjelenése után 1-18 napon belül meghal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik