Szórakozás

Igazolniuk kell a végzettségüket a kínai influenszereknek, ha egészségtippeket vagy pénzügyi tanácsokat adnak

Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images
Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images
De csak abban az esetben, ha élő videós bejelentkezéskor teszik ezt.

A kínai influenszereknek mostantól „megfelelő végzettséggel” kell rendelkezniük, ha olyan témákat szeretnének megvitatni élő videós bejelentkezéseik alkalmával, melyek jogi, orvostudományi vagy pénzügyi kérdéseket érintenek.

Szerdán a kínai médiahatóság szerepét betöltő Nemzeti Rádió és Televízió Adminisztráció nevű szervezet új irányelveket tett közzé, amelyek szerint az élő közvetítések műsorvezetőinek „megfelelő végzettséget” kell szerezniük, mielőtt bizonyos, „magas szintű szakmaiságot” igénylő témákról beszélnek.

Ezek közé a témák közé tartozik például az egészségügy, a jog, a pénzügy és az oktatás – áll a Business Insider által bemutatott közleményben, de a portál kiemeli, hogy a szöveg azt nem részletezi, pontosan milyen végzettséget várnak el az internetes véleményformálóktól.

Az új szabályok célja a „pozitív, egészséges, rendezett és harmonikus internetes tér kialakítása”.

A közlemény összesen 31 olyan dolgot sorol fel, amelyek tiltottak az él közvetítések házigazdái számára – például nem népszerűsíthetnek szerencsejátékot, erőszakot vagy kábítószer-használatot.

Az élő közvetítést végző influenszereknek továbbá tilos olyan tartalmakat közzétenniük, amelyek „gyengítik, torzítják vagy tagadják a Kínai Kommunista Párt és a szocialista rendszer vezetését”. De az élelmiszerpazarlás és a túlfogyasztás – mint a „mukbang” néven ismert extrém zabálási trend – demonstrációja sem megengedett.

Kínában az influenszerek élő videós bejelentkezései olyan népszerűek, hogy 2020-ban ennek a piacnak az értéke a becslések szerint megközelítette az egytrillió jüant, ami 56 ezer milliárd forintnak felel meg. A fenti képen is az látható, ahogy online élő videóban értékesít különböző krémeket két kínai influenszer. Az új iránymutatásokkal az élő videók piacát hatalmas szeretnék jobban megregulázni.

Persze a kínai rezsim elsősorban nem azért döntött így, mert hatalmas forgalmat lebonyolító szegmensről van szó, hanem azért, mert az élő videóikról ismert influenszereknek akár több millió hűséges követőjük is lehet, ami miatt a hatóságok túlságosan befolyásosnak tartják őket.

A hónap elején például azután tűnt el egy időre a netről az ország egyik legnépszerűbb influenszere, Li Jiaqi, mert a 1989-es Tiananmen mészárlás évfordulója előtt egy nappal egy tank alakú fagylaltot reklámozott – zárja beszámolóját a portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik