Szórakozás koronavírus

Hátborzongató videókon magyarázza egy észak-koreai kislány, milyen csodás a hazája

YouTube / Sary Voline
YouTube / Sary Voline
Általában nincs túl sok érdekesség abban, ha egy tizenegy éves kislány videókat készít és tölt fel YouTube-ra. Más a helyzet, ha ez a kislány a világ legdurvább, legelnyomóbb diktatúrájában él.

Kim Dzsongun kegyetlen, zárt diktatúrája sokáig tagadta, hogy Észak-Koreában megjelent volna a koronavírus. Miközben a világon százezrek haltak bele a fertőzés szövődményeibe, a kommunista országban hivatalosan egyetlen megbetegedést sem regisztráltak, a lakosságot pedig nem oltották be. Május közepén az omikron variáns azonban olyan erővel szabadult rá az országra, hogy lehetetlen volt letagadni.

Kapcsolódó
Katasztrófa felé sodródik a járvány sújtotta Észak-Korea
Rendkívüli gyorsasággal 1,7 millióra emelkedett a koronavírus-gyanús esetek száma.

Nem sokkal a koronavírus észak-koreai elszabadulása előtt jelent meg a YouTube-on egy Song A nevű tizenegy éves kislány első videója – írja a Daily Star című brit bulvárlap.

A lány átlagos phenjani gyerekként írja le magát, aki egy csodálatos ország, nagyszerű fővárosában él, mely tele van élményparkokkal, ahová a felnőttek is szívesen eljárnak. Song A azt mondja, az anyukájától tanult meg angolul a kedvenc könyve pedig a Harry Potter. Búcsúzóul azt ígéri, hogy a következő videójában megmutatja nézőinek a Munsu élményfürdőt.

A második videóban azonban a kislány kénytelen elnézést kérni, amiért mégsem tudott elmenni a fürdőbe. Azt mondja, valamilyen rejtélyes, lázzal járó betegség terjed Phenjanban, ő, és az anyukája is nagyon megbetegedtek, de az állam és a szomszédok segítségével könnyen átvészelték a nehéz időszakot.

Song A azt mondja, az anyukájával együtt nagyon megijedtek, mert elfogyott a gyógyszerük, ám akkor csengettek, a házért felelős katonaorvos és a csapata álltak az ajtóban gyógyszerekkel. A katonák aztán naponta meglátogatták őket, a kislány azt mondja, több katonával össze is barátkozott. Közben a kislány egyik barátja friss epret, a szomszédasszony főtt ételt, a környékbeli boltosok pedig friss zöldségeket vittek a betegeskedő családnak. A videón látszik, hogy Song A jólétben él egy hatalmas, polgári lakásban.

A tökéletesen komponált videók azért hátborzongatók, mert szinte biztosan nem egy átlagos phenjani kislány készítette őket, hanem az észak-koreai állami médiavállalat, mely kínai és orosz nyelven is készített már hasonló propagandaanyagokat.

A valóságban Észak-Korea egészségügyi ellátórendszere rendkívül alulfinanszírozott, a legalapvetőbb orvosi felszerelésekből, köztük fájdalomcsillapítókból és fertőtlenítőszerekből is hiány van. A kórházakban a műtéteket altatás nélkül végzik, és a fájdalomcsillapításhoz pedig főként kannabiszt használnak.

Sokan tartanak attól, hogy a járvány miatt olyan súlyos éhínség előtt áll az ország, amilyen a kilencvenes évek közepén pusztított a  kommunista diktatúrában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik