Szórakozás

Miért vannak a női blúzokon a másik oldalon a gombok, mint a férfi ingeken?

Getty Images
Getty Images
Több elmélet is létezik.

Miért van masni a melltartókon? És a bugyikon? Kérdések, amelyekre nemrég választ kaphattunk. Most pedig itt egy újabb ruhával kapcsolatos felvetés: miért különböző oldalon van a nők és a férfiak ingjén a gomb?

Hagyományosan a férfi ingeken a gomb a jobb oldalon van, míg a nőknél a bal oldalon.

A kérdést a Today.com tette fel, aki válaszolt: Melanie M. Moore, az Elizabeth & Clarke nevű női blúzokat gyártó márka alapítója.

Amikor a gombokat feltalálták a 13. században, mint a legtöbb új technológia, nagyon drága volt. A gazdag nők legtöbbje nem saját maga öltözött fel, hanem a szolgálólányuk segítette őket. Mivel a legtöbb ember jobbkezes, ezt megkönnyítette, hogy ha valaki szembe áll, be tudja gombolni a ruhát.

Hogy  férfiaknak miért van a jobb oldalon a gomb, arra Chloe Chapin, a Harvard Egyetem divattörténésze azt mondja, több elmélet is létezik. Az egyik az, hogy mint sok minden másnak, ennek is hadászati okai vannak, így könnyebben ki lehetett venni az ing alá rejtett fegyvert.

A női gombolással kapcsolatban is megemlített Chapin egy elméletet. Eszerint az 1880-as években nagyon divatos volt a nők körében a férfias viselet, de sok helyen tiltott volt nőknek, hogy férfi ruhát viseljenek. Erre volt reakció az hogy akkor a női viseletet azt különbözteti meg a férfitől, hogy a másik oldalon vannak a gombok.

A kommentelők pedig azon csodálkoznak közben, hogy nekik eddig fel sem tűnt, hogy a nők és a férfiak ingjei így különböznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik