Szórakozás

Pezsgőt az étel mellé – különbségek a pezsgők között

Getty Images
Getty Images
Egy jó ételhez jó bor illik – tudják sokan, a nyári időszakban azonban jó, ha valami könnyedebbet keresünk az ebéd, vagy akár a reggeli és a vacsora mellé. A pezsgők, habzó- és gyöngyözőborok épp erre valók: a lazítás, a kerti partik és a jó hangulatú esték kísérői Magyarországon is egyre népszerűbbek, nem mindegy azonban, hogy milyen szempontok szerint választjuk ki az este italait. Cikkünkben ehhez adunk segítséget.

A legfontosabb szempont a testesség: egyszerű, könnyed ételekhez könnyedebb gyöngyözőbort, a nehezebb falatokhoz pedig karakteresebb pezsgőt érdemes választani. A halakhoz vagy bármilyen tengeri herkentyűhöz érdemes chardonnay fajtából készült buborékosat (lazachoz inkább rosé pezsgőt) fogyasztani, a vörös húsokhoz pedig például furmintból készült, érettebb italt. A gombával készülő ételeknél – legyenek azok rántottak, töltöttek, vagy sültek – a kifejezetten hosszú érlelésű pezsgők hozhatják el a várt hatást, köszönhetően a markáns jegyeknek.

Figyelni kell emellett a savtartalomra is: a nehezebb – a magyar konyha szerves részét képező – főételekhez jó, ha magasabb savtartalmú habzóbort keresünk, a desszertekhez, vagy édesebb ízekhez pedig a pezsgő cukortartalmát is érdemes figyelni. Ezt az ital második erjesztése után hozzáadott expedíciós likőr, azaz a dosage szabja meg: ha a címkén a Demi-Sec feliratot, vagy 33-50 g/l közti értéket olvasunk, nyugodtan emeljük le a polcról.

A kemény, érett sajtokhoz (cheddar, parmezán) testesebb, magasabb cukortartalmú pezsgőt nyissunk, a könnyed, krémes társait (camambert, brie) pedig egy szárazabb társa teszi majd igazi élménnyé.

Nem kell persze bonyolult fogásokat az asztalra tenni ahhoz, hogy megérje kihúzni a dugót egy buborékos ital palackjából: egy rántotta, vagy egy tojásos reggeli kedvéért is érdemes hosszan érlelt, száraz pezsgőt bontani.

Klaus Vedfeldt / Getty Images

Ha többfogásos ebédben vagy vacsorában gondolkodunk, úgy, hogy minden egyes étel mellé italt szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes észben tartani az aranyszabályt, miszerint mindig a száraztól az édesebb, vagy a frissen palackozott tételtől az érleltebb felé haladjunk.

Jó példa mindezekre a 11. Rosalia Fesztivál – Rosé és Pezsgő Liget idei bora, a Rosalia rosé. Az egzotikus gyümölcsökre emlékeztető illatú, hosszan és intenzíven érezhető epres zamatú ital akár önmagában fogyasztva is élményt ad, de lazachoz, tiramisu-hoz, vagy akár eperhez, málnához, vagy cseresznyéhez is bátran ajánljuk.

Rosalia rosé

A SPAR Magyarország és a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által közösen szervezett, június 10-12. között a Vajdahunyadvár mögötti réten megvalósuló eseményen a móri Paulus Molnár Borház könnyed merlot és pinot noir-házasítását találjuk majd a palackban, ami egyedül a SPAR standján, illetve a SPAR és INTERSPAR áruházakban lesz elérhető.

SPAR

A cikk a SPAR támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik